szombat, október 07, 2006

Nincs válság

Pénteken megnyugodhatott Sólyom László, hiszen a Parlament megnyugtatóan rendezte a politikai vonatkozásokat. A miniszterelnök továbbra is legális és legitim kormányfője az országnak, miután a vártnak megfelelően alakult a szavazás. Ezt Gyurcsány Ferenc elsősorban fő riválisának köszönheti, aki ismét bizonyította, hogy még a legjobbnak kinéző szituációból is képes magát kellemetlen helyzetbe hoznia. Az ultimátummal ugyanis esélyt sem adott a koalíciónak, hogy akár egy pillanatra is elbizonytalanodjanak (leszámítva a sértett Jánosi Györgyöt, aki végül szintén igennel szavazott). A forint árfolyama erősödéssel reagált az eredményre, nem véletlen, így ugyanis marad a politikai stabilitás.
Az ülés után Orbán és csapata kivonult a zászlólengetők éves találkozójára és az ellenzék vezére újabb adatbázis-bővítési akcióba kezdett, melynek egyik kulcseleme, hogy aki nem tartja meg, azt kiközösítik maguk közül. A HavasPress információi szerint vezető szocialista politikusok komolyan számoltak azzal az eshetőséggel, hogy elfajulnak a dolgok és a tüntetés kicsúszik a szervezők kezei közül.
Ami jó hír: Orbán nem követelt előrehozott választást és egyértelműen kiállt a békés megoldásért. Már csak az a kérdés, hogy mire kell megoldást találni?
Orbán szerint a pénzügyi és erkölcsi válság a fő probléma. Előbbi tényszerűen nem igaz, ilyet csak olyanok állítanak, akik nem értenek a gazdasághoz. A Fidesz elnöke már számtalanszor bizonyította, hogy vele ez a helyzet, bár az utóbbi napokban mintha fordulat állt volna be pártja gazdaságpolitikai elképzeléseiben. Ez konkrétan azt jelenti, hogy szűkebb körben már elismerte, szükség van reformokra és már a megszorítás szót is felvette a szótárába, a nemzeti reformalap nagyjából a Gyurcsány-csomag méretének megfelelő elvonást jelentene. Fidesz-közeli gazdasági szakértők pedig egyre többször értenek egyet Bokros Lajossal, aki az ingyenes közjavak ellen harcol és az egyéni felelősségvállalás, valamint öngondoskodás szerepét hangsúlyozza.
Ezek a nyilatkozatok pozitív változásokat jeleznek a Fideszben, érdekes lesz megfigyelni, hogy milyen reakciókat vált ki a magasabb életszínvonalat kizárólag a paternalista államtól váró tömegből ez a gazdaságpolitika. Nincs kétségem, sokan csalódni fognak, mint ahogy más témában tették ezt már a tegnapi demonstráción is, mikor Orbán lemondott az előrehozott választások követeléséről és azonnal füttyszó volt a válasz egyesek részéről.
Ahogy Gyurcsány májusi beszédében is mondta: a tüntetők hamarosan megunják a Kossuth teret és hazamennek. Utána pedig már senki sem beszél majd nemlétező válságról.