csütörtök, február 17, 2011

Makaó az új Vegas?

Gyermekkoromban két országra tekintettel hálával: Dániára és Makaóra. Előbbinek köszönhető a szülői ház pincéjében máig megbúvó több láda Lego, utóbbinak meg a sok tucat Matchbox-autó, melyek a parkettát felkarcolva versengtek a testvérem flottájával. A Matchboxok talán kivétel nélkül Makaóban készültek, amely országról pár évvel később is csak annyi homályos tudásom volt, hogy előbb Portugália, utóbb Kína fennhatósága alá tartozott. Egy másfél napos vizit után az is kiderült, hogy a világ legnagyobb kaszinóvárosáról, és egy vegyes hátterű társadalomról van szó.

kedd, február 08, 2011

Amerika dicsérete

Minden nap a Herald Tribune ázsiai kiadását olvasgatom az iskolából hazafelé menet. Ha valaki ez alapján ítéli meg a világpolitikát, számunkra talán kissé sokkoló konklúzióra jut. Eszerint Amerika szenved a rosszul teljesítő gazdaságától és az elképesztő iramot diktáló ázsiai országoktól, miközben Kína egyre erősebben nyilvánítja ki szuperhatalmi ambícióit, és mivel a pénz is meg a növekedés is náluk van, így meglehetős sikerrel teszi ezt. Európa alapvetően Afrikával és Ausztráliával egyező teret kap az újságban, elsősorban természeti katasztrófák, no meg az EU szerencsétlenkedései kapcsán szokott szóba kerülni.
Egy pár hete ráadásul állandó címlapsztori volt a kínai elnök washingtoni látogatása, amit mint két egyenrangú partner megbeszélését tálalta az újság. Nos, mi ilyen körülmények között botlottunk bele a Universal Studios élményparkjába Szingapúr Sentosa szigetén. Pár óra múltán már biztos voltam benne, hogy Amerikát még nem kell leírni!