péntek, szeptember 22, 2006

Butaságözön Budapesten

Az elmúlt napok feszültsége úgy tűnik, negatív hatással volt egyes közéleti szereplők gondolkodására. Ennek tudom be, hogy sületlenségek egész sorával lehet találkozni a médiában. Néhányat kiválasztottam ezek közül és megpróbálok rávilagítani az értelmetlenségükre.
Elsőként egy szélsőjobbos provokátorral, Toroczkai Lászlóval foglalkozom, akit egyesek szerint már régen gyanúsítottként kellett volna kihallgatni a tévészékház ostroma miatt. Azt találta mondani, hogy senki ne fizessen adót (sőt, BKV-jegyet se vegyenek), ha a kormány nem mond le. Hasonlóan nyilatkozott Császár Antal fideszes képviselő (a Vállalkozók Pártja elnöke) is. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy ezekkel a felhívásokkal vajon bűncselekményt követnek-e el. Mindenesetre a szerző azt javasolja mindenkinek, hogy tartsa tiszteletben a szabályokat, ugyanis sem Toroczkai, sem Császár nem fogja mások helyett kifizetni a büntetést.
Orbán Viktor sajnos olyan helyzetbe jutott, hogy gyakorlatilag minden megszólalásában találni logikailag értelmezhetetlen gondolatokat. Sokan ismétlik a szavait, így például mind többen nevezik illegitimnek a kormányt. Ez az utóbbi napok egyik legkomolyabb tévedése. A kormány legitimitása abból adódik, hogy a szabályosan megrendezett választásokat megnyerték, így többségbe kerültek a parlamentben. Aki mást mond, az nem mond igazat. Se reggel, se éjjel, se este.
Szintén az egykori miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy az október elsejei önkormányzati választás egyben népszavazás a kormány politikájáról. Ez az állítás nem igaz, kizárólag arról döntünk jövő vasárnap, ki lesz a polgármester, önkormányzati és megyei képviselő. Nagyon sok ember van, aki nem ismeri a politikai rendszert, így ők hajlamosabbak elhinni ezeket a fals, félrevezető állításokat.
Orbán könnyű helyzetben van, mert egészen könnyedén kerül majd ki győztesként a választásból. Ennek oka, hogy 4 éve tönkreverték őket az akkor a 100 napos program miatt népszerűségük csúcsán lévő szocialisták.
A "korlátozott felhatalmazású szakértői kormány" kinevezésének gondolatát már több ellenzéki képviselőtől lehetett hallani, akik közül én elsődlegesen Navracsics Tibort sajnálom, hiszen ő egy értelmes politológus és politikus, akinek kínos lehet, hogy főnöke nevetséges ötleteit kell szajkóznia. A korlátozott felhatalmazás teljes nonszensz, ráadásul szükségtelen, hiszen pillanatnyilag van egy teljes felhatalmazású kormánya az országnak.
Ami azonban a legszomorúbb, hogy a Fidesz elnöke a Gyurcsány-csomag visszavonását követeli, aminek megjelenése miatt kezdett erősödni a nemzetközi pénzügyi befektetők kormányba vetett bizalma. Ráadásul Orbán 3 pontból álló intézkedési terve továbbra is hatástalan látszatintézkedéseket tartalmaz, melyekkel felelős politikus nem lépne a nyilvánosság elé. Politikai, jogi és pénzügyi felelősségre vonás? Jó ötlet, de ettől még nem csökken az államadósság. Olyan reformok bevezetése, melyeket az egész társadalommal átbeszéltek? Ez volna a tökéletes módja annak, hogy minden reformot megakadályozzanak, hiszen az emberek a jelek szerint még mindig nem hajlandók elfogadni, hogy a saját boldogulásukért nekik kell a legtöbbet tenniük és nem az államtól kell várni a megoldást minden egyes problémára.
A napok óta nagy tömegben (és a Kossuth téren teljesen legálisan) tüntetőkről feltételezem, hogy a jobboldali pártokat támogatják. Ha így tettek már áprilisban is, akkor az volna a kérdésem minden demonstráló felé, hogy mivel ők már korábban is "átláttak a szitán", biztos, hogy nekik kellene felháborodniuk? Nem inkább azoknak, akik elhitték a szocialisták ígéreteit és ezért szavaztak rájuk?
A mai nap során ellátogattam a Kossuth térre, ahol kollégámmal interjút készítettünk néhány tüntetővel. Elöljáróban annyit, hogy beigazolódni látszik a már említett sejtés, vagyis az öngondoskodás és az egyéni felelősségvállalás továbbra sincs ínyére sokaknak. Ők nem azért tüntetnek elsősorban, mert a kormányfő beismerte a hazudozást, hanem mert nem akarnak megszorítást, valamint magasabb életszínvonalat követelnek, méghozzá az államtól.
További részletek a dzsembori-jellegű tüntetésről a HavasPress következő cikkében!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Henci te médiabirodalmat építesz már kollégid is vannak meg helyszini riportokat csinálasz? Van egy pár meglátás amivel vitatkozék:
Az első az, hogy Gyurcsánynak maradnia kell. Szerintem nagyon is mennie. Az nem kérdés, hogy a kormány legitim, tehát az MSZP marad viszont Feltó politikai értelembeb lenullázta magát, nem csak itthon hanem külföldön is. Még ha a szimpatizánsai ki is tartanak vele akkor is a személye egy olyan forró pont lett ami nagyon megosztja a társadalmat egészen annyira, hogy a halálát kívánják néhányan. Mindegy ki lesz a miniszterelnök nem ez lesz az első eset, hogy menet közben cserélünk miniszterelnököt(kormánytagokat) tehát a probléma megoldott ha megy és az MSZP talál egy új embert aki levezényli a reformokat. SZDSZ szempontjából gáz van nem tudom mi lesz velük ha elindulnak ők is a lemondás felé irányába esélyes a túlélésük ellenkező esetben hááát. Szükség lenne a politika civil kontrolljára valamilyen formában, illetve a politika nyitottabbá tételére. Ezt nem tudom, hogy lehetne megoldani, alkotmánymódosítással civil felsőházzal, bármivel ami a társadalmi kontrolt szolgálja, és ahogy a civileknek adunk teret úgy kéne a politikától elvenni, teheát képviselőket hivatásos politikusokat csökkenteni minisztériumokban háttérintézményekben mindenhol(ebből a szempontból áldásos a civil fórum működése bár még formálódik a dolog).
Ezeket gondoltam hozzáadni