szerda, szeptember 20, 2006

Huligánok, felelősök

Előző bejegyzésem címében idézőjelben szerepelt a forradalom szó. Ha ez esetleg nem lett volna egyértelmű: a hétfő éjszaka történteknek az égvilágon semmi közük sincs '56-hoz, ez nem volt más, mint bűnözők vandalizmusa. A hírek szerint fradisták és újpestiek vállvetve harcoltak a rendőrök ellen és tény, ahogy ezt már a legutóbbi postban is jeleztük, érezhető volt a helyszínen, hogy itt a futballhuligánok "kiszabadultak" a stadionokból és kedvük volt egy kis ütközethez. A debreceni tüntetés felvételei alapján is jól látható és hallható volt, hogy a helyi ultrák vitték a prímet és bár kisebb mértékben, azért ott is voltak rongálások.
A rendőrségtől azt várom el, hogy a lehető legtöbb randalírozót kapják el, tartóztassák le és ítéljék el igen hosszú időre. Vélhetően nem csak saját nevemben mondom, hogy az ilyen vandáloknak rács mögött van a helyük.
Jellemző a csőcselékre, hogy miközben a "lopós" kormányfő ellen tüntettek, a tévészékházban első útjuk a büfébe vezetett, ahol kifosztották a pénztárat, majd hazavittek mindent, ami mozdítható volt (lásd még az ásványvíztolvajt az Este című műsorban).
A vasárnap nyilvánosságra került beszéd után Gyurcsány Ferenc erkölcsi felelősségét firtattam és a lemondását szorgalmaztam, azonban a történtek következtében némileg változott az álláspontom. Bár a hazugság és annak beismerése továbbra is elítélendő, de a májusi beszéd egészének meghallgatása és a reakciók fényében úgy látom, a legkevésbé rossz megoldás a miniszterelnök maradása volna. Először is, a frakciója előtt tartott beszéd zömével egyetértek, hiszen a maga - egyébként elutasítandó - stílusában a reformok szükségességéről beszélt hosszasan. Másrészt a pénzügyi világ számára Gyurcsány neve jelent garanciát az államháztartás rendbetételére, bármilyen furcsán hangozzék is ez a hangfelvételt követően. A fő indokom az, hogy nem szabad engedni annak a szűk, primitív csoportnak, amelyik bűncselekmények sorozatával próbálja elérni célját. A tüntetőket hergelik a szélsőjobboldali erők (Jobbik, MIÉP, Hatvannégy Vármegye) és kétértelmű nyilatkozatok sorozatát hallhattuk a Fidesztől is. Orbán Viktor képtelen felelős államférfiként viselkedni, ezt jól mutatja, hogy nem mondta le a 23-ára tervezett gyűlésüket. Ugyanő minden felelősséget a kormányfőre hárított és azt mondta, hogy "az emberek nem hajlandók egy beteges hazudozó dilettáns csomagját elfogadni". Ilyen körülmények között talán nem kéne olajat önteni a tűzre, pláne nem egy olyan embernek, aki leginkább a nagyotmondásról híres, no meg arról, hogy a gazdasághoz egyáltalán nem ért, mondhatni, dilettáns. A mai napig szajkózott gazdasági programjáról pedig minden makroszakember pontosan tudja, hogy egy populista blöff, vagyis az idézett mondatot akár rá is vonatkoztathatjuk.
Amit Wittner Mária művelt, az csak azok számára meglepő, akik nem ismerik korábbi "munkásságát". Sokat elmond egy magát mértékadónak tartó pártról, ha őt országos listájának ötödik helyére teszi.
Petrétei József rendészeti miniszter viselkedéséről is érdemes említést tenni, hiszen ő - és ez kevesekről mondható el - úgy viselkedett, mint egy civilizált európai politikus. Felajánlotta lemondását, felvállalva ezzel a politikai felelősséget. Nem sok, de ez is valami...
Miután kedd este folytatódtak az összecsapások, ezúttal a rendőrség sokkal hatékonyabb fellépésével, lassan ideje volna az elsöprő többségnek valamilyen jelzést adnia arról, hogy nincs ínyére a főváros számos pontján rongáló, gyújtogató csürhe ámokfutása.
Az eseményeket látva sajnos úgy tűnik, még korántsincs vége...

Nincsenek megjegyzések: