kedd, szeptember 19, 2006

Helyszíni jelentés a "forradalomról"

Ahogy arra vasárnap délután is számítani lehetett, a kormányfő májusi beszéde komoly viharokat kavart. No nem a pénz- és tőkepiacokon, ahol teljes nyugalommal reagáltak az őszinte monológra a hazudozásról. Ami azonban a Szabadság téren történt, az messzemenően túllép a demokratikus jogállam keretein. A HavasPress tudósítója a helyszínen járt, hogy minél pontosabb képet kaphassanak az Olvasók a történésekről.
Körülbelül 150 fő tűnt a "kemény magnak", amely kb. 5 percenként megostromolta az épületet, felgyújtotta az autókat és heccelte a többezer fős nyugodtabb tömeget, amely átvette a szlogeneket és együtt skandálták, hogy "ötvenhat", "ÁVH" és "elbuktok". Meg persze "Gyurcsány, takarodj!". Jóval kisebb intenzitással, de több alkalommal is hallani lehetett, hogy "mocskos zsidók".
A tudósító szeme láttára előbb lebontották a tér közepén lévő szovjet emlékművet körülvevő kordont, majd felmásztak rá, és elkezdték szétverni a szobrot. Többen ezt 1956-hoz és a Sztálin-szobor ledöntéséhez hasonlították.
A tüntetők célja, hogy beolvashassák petíciójukat. Nagyon sok fiatalt lehetett látni, sokuk nyilvánvalóan 18 év alatti, tehát őket talán még nem verte át oly' sokszor Gyurcsány Ferenc. Sok rigmust lehetett hallani, melyek futballmérkőzések szokásos kellékei.
Mikor a vízágyú megérkezett, a szerző már ezt a cikket írta, így csak a televízión keresztül látom a további történéseket.
Függetlenül a legutóbbi bejegyzésemtől, ahol a kormányfő erkölcsi felelősségét is felvetettem, amit az este folyamán látni lehetett, az nem más, mint bűncselekmények sorozata, a kődobálástól a szoborrongáláson át egészen az autók felgyújtásáig. Egy olyan szűk szélsőjobboldali söpredék hajtotta végre ezeket a cselekményeket, amely csak az ürügyet kereste a fellépésre, hogy "meg lehessen indulni a kormány ellen". A környéken Árpád-sávos zászlók, az autókon Nagy-Magyarországot ábrázoló matricák.
Legyünk nagyon egyértelműek: ha valakik törvénytelen tetteket hajtanak végre, erőszakosan demonstrálnak, akkor a rendőrségnek igenis rendet kell teremtenie. És a tetteseket le kell tartóztatni. A politikai felelősség kérdését csak a későbbiekben lehet és kell felvetni, akár Gyurcsány, akár Wittner Mária vagy mások esetén.
A végére egy, a közállapotokat jól jellemző kép: néhány öltönyös, elegáns fiatal elsétál az épp rombolás alatt lévő szovjet hősi emlékmű mellett, mire az egyik lány megjegyzi: azért odamehetnénk leköpni...

Nincsenek megjegyzések: