hétfő, május 21, 2007

A fapados nemzedék visszaszól

Akkor most mindenki kapcsolja le egy kicsit a kormányzati villanymenedzsert, és figyeljünk a Fidesz örökös elnökének szavaira! Tanulságos végighallgatni, hogy mennyi fennkölt és mennyi értelmetlen képet, szóvirágot tud valaki összegyűjteni egy tömörnek éppenséggel nem nevezhető beszédben. Még érdekesebb, hogy valaki képes néhány perc eltéréssel ellentmondani önmagának.
Ahogy Trianon kapcsán a pártelnök megjegyezte: lesz még egyszer ünnep ezen a világon. És hogy egy multit idézzünk: akkor lesz hülye, aki nem ünnepel. Bocsánat, multit ne idézzünk, mert azt nem szabad, hiszen azok megrontják, megalázzák a magyarságot. Igaz, közben munkát adnak nekünk és kiszolgálnak minket, de mint az egykori kormányfőtől tudjuk, a profitorientált viselkedés elítélendő. Nagyjából itt süllyedt a beszéd Chávez elnök szintjére, hiszen Orbán egyenlőségjelet tett a haszonelvűség és a kapzsiság közé, majd jópárezer nála sokkal okosabb embert, no meg a piacgazdaságot tagadta meg, mikor azt mondta:
"az egyetlen láthatatlan kéz a tolvajok keze"
Azért ezzel óvatosan, elnök úr! Ezzel olyasmit állít, amit nyilvánvalóan nem tud bizonyítani, ráadásul ezekkel a szavakkal belerúgott mindenkibe, aki termel, szolgáltat, elad azért, hogy profitot termeljen, például a zöldséges vagy a vízvezetékszerelő.
Lehet szapulni a neoliberális eszméket, de sokkal értelmesebb dolognak tűnik úgy támadni, hogy kínál alternatívát. Ezt Orbán megtette, hiszen teljes foglalkoztatottságot és európai béreket ígért. Az addig vezető út lépéseit sosem említi, hiszen ez egy igen összetett feladat, így ilyet ne várjunk valakitől, aki az alapvető közgazdasági fogalmakkal sincs tisztában. Mindenesetre az összes gazdasági főiskola és egyetem elkezdhet új tanterveket készíteni, mert amit most tanítanak, az a Fidesz-elnök gondolatrendszerében a lopás szinonímája.
A beszéd végén viszont újra kiáll a szabad piac és a verseny mellett, ami összezavarja a hallgatót. Az Örök Igazmondó csúsztatott volna? Lehetetlen. Netán nem ellenezné a tolvajok színrelépését? Kizárt. Ezt az ellentmondást ezúttal nem tudjuk feloldani, de van másik!
Szerencse, hogy a Fidesz a magyarok utolsó reménye, hogy kikeveredjünk a sötétségből, a reménytelenségből és a következmények nélküliségből. Hiszen ez a párt igen jó példával szolgál, miután minden elvesztett választás után levonták a szükséges konzekvenciát, majd megerősítették a vereségek legfőbb felelősét...
A gazdaságpolitikai elképzelések hiánya ismét kiütközött a beszédben, de az is kiderült, amit sokan eddig is tudtak: Orbán Viktornak fogalma sincs a világ fejlődéséről. Amikor a fapados nemzedéket említi, amit lehagynak az első osztályon utazó országok, véleményem szerint bakot lő. A fapados nemzedék az, amely nem bezárkózik és magába fordul, hanem nyit a világ felé, új kultúrákat akar megismerni, tanulni akar másoktól és nem hiszi, hogy övé a bölcsek köve. Ez a fapados nemzedék azért akar elmenni, hogy utána visszajöhessen és jobbá tehesse az országot. Azért megy el Nyugatra, mert elege van az etatista demagógiából, azért utazik, hogy kiszakadjon az önsajnálkozás és panaszkodás országából. Ez a generáció nem azt várja az államtól, hogy mindent biztosítson a számára, hanem azt, hogy ne akadályozza és ne szóljon bele az életébe. És a fapados nemzedék legfőképpen azért utazik, mert haszonelvű és szeretné magát jól érezni. Ez a nemzedék büszkén viseli a fapados cimkét és örül, hogy esélye van a nemzetközi versenyben való megmérettetésre, ahol nem csak lózung az innováció és az intelligencia.
Aki ezt nem érti meg, nem tudja használni az internetet és nem tudja, mi az iWiW, az hogy lenne képes szót érteni a mai nemzedékkel?

Nincsenek megjegyzések: