szombat, május 19, 2007

Rasszizmus a stadionban: stand up, speak up!

Régóta érett a döntés: az Újpest első osztályú labdarúgócsapatától 3 pontot levontak, a Debrecen elleni mérkőzésükön tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt. A hazai bajnokságot kevésbé követők számára talán nem ismert, hogy az Újpest visszaeső e kérdésben, így meglepőnek csak azért nevezhető a pontlevonás, mert eddig nem volt az MLSZ ilyen bátor. Az előző szezonban például egy pályára beszaladó néző egészen a játékvezető lökdöséséig jutott. Ha valaki a kákán is csomót akar keresni, akkor megemlíthető, hogy az újpestiek számára ez a 3 pont immár nem oszt, nem szoroz, ugyanis a büntetés előtti mérkőzésen elvesztették minden esélyüket a nemzetközi kupában való indulásra.
Ami igazán meglepő és teljesen pozitív volt, az a lila-fehér csapat ügyvezetőjének (Dányi Szilárd) nyilatkozata, aki elfogadta a büntetés tényét (nem is fellebbeznek ellene) és arról elmélkedett, hogy vajon igazi szurkoló-e az, aki kárt okoz saját csapatának. Bár a kérdés költői, sok drukker azt hiszi, hogy ők bármit megengedhetnek maguknak. Az újpestiekről tudni kell, hogy a mérközéseikre kijáró emberek szignifikáns része beleillik a huligán kategóriába és nem áll messze tőlük a gyűlölködés, és akkor nagyon finoman fogalmaztunk.
A csapat tulajdonosai alighanem értenek a figyelmeztetésből, és várhatóan a közeljövőben elindul egy folyamat, amelynek célja a rasszista söpredék eltakarítása a Szusza-stadionból. Remélhetőleg a többi érintett csapat is ért a figyelmeztetésből.
Persze a butaság ragályos, így aztán nem meglepő, hogy a sportnapilap publicistája viccesnek szánt, ám szánalmasra sikeredett eszmefuttatásában a politikai motívumokat keresi. S. Tóth János azonban csak annyit bizonyít, hogy fogalma sincs a rasszizmus európai megítéléséről, ezért javaslom neki, hogy olvasson el az UEFA korábbi hasonló döntései közül néhányat. Persze egyszerűbb sületlenségekkel vagdalkozni, mint értelmesen gondolkodni...
Bár több csapat is hasonló büntetéseket érdemelne, a szövetség megtette az első lépést azon az úton, amely a tömött lelátók felé vezet. Folytassa, MLSZ!

Nincsenek megjegyzések: