vasárnap, május 20, 2007

Helyi téma: büszke tudatlanság

Nem tudom, hányan lapozgatják a Helyi téma című ingyenes budapesti és pest megyei újságot, de talán nem annyian, mint ahány olvasót érdemelni. Ez az újság, amely minden kerületben saját mutációval jelenik meg, igen tiszteletreméltó teljesítményt produkál: képes teret adni olyan újságírók cikkeinek, akiknek felkészületlenségük miatt fogalmuk sincs arról, amiről éppen írnak. Különösen igaz ez a publicisztikákra, ahol legfeljebb egy jól definiálható politikai oldal által sulykolt lózunggyűjtemény köszön vissza, önálló gondolat csak a legritkább esetben.
Az I. kerületi verzióban legutóbb a Moszkva tér rekonstrukciója került szóba. A felvetés jogos, tényleg fontos feladat a tér rendbe rakása. De a cikk szerint haldoklik az ügy, mert a projekt kikerült a II. Nemzeti Fejlesztési Tervből, és most "csak" a Közép-magyarországi Operatív Programban (KMOP) szerepel, vagyis "régiós, illetve fővárosi projekt lett belőle".
K. Cs. újságírónak a jelek szerint nem volt ideje arra, hogy egy kicsit utánajárjon az uniós fejlesztések hátterének. Segítsünk neki! A fejlesztési terv egy átfogó stratégiai referenciakeret (ez a hivatalos neve is), amelynek konkrét elemeit tartalmazzák az OP-k, így a közép-magyarországi is. Sőt, ha K. Cs. még nem vesztette el a fonalat, akkor tájékozódhat a még több konkrétumot tartalmazó akciótervekről is.
Fővárosi projekt lett a Moszkva tér átépítése? Nem is lehetne más, hiszen őszintén szólva ez nem egy országos jelentőségű ügy, még akkor sem, ha K. Cs. és jelen sorok szerzője is örülne, ha egy felújított téren lehetne közlekedni.
A cikk szerzőjének igaza van, tényleg kikerült az NFT nagyprojektjei közül a Moszkva tér. Ennek ellenére vélhetően lesz rá forrás a KMOP-ben, így felesleges olyan írásokat megjelentetni az újságban, melyek semmi egyebet nem bizonyítanak, csak azt, hogy a zsurnaliszta félinformációk birtokában, előzetes tájékozódás nélkül írja cikkeit.
Persze egy ingyenes laptól ne várjon sokat az ember...

Nincsenek megjegyzések: