kedd, május 29, 2007

Magyarok a világűrben!

Minden szkeptikus megnyugodhat: a Liverpool FC a saját honlapján is megerősítette, hogy a következő szezontól kezdve őket erősíti két magyar labdarúgó. E hírrel kapcsolatban az első teendő a kalapemelés Németh Krisztián, Simon András, valamint az őket idáig segítő edzők előtt.
Magyarországon természetesen egy ilyen fantasztikus bejelentésre is sokan fanyalogva reagálnak, a fociszurkolók egy része a fórumokon már azon élcelődik, hogy először "csak" a tartalékcsapatban szerepelnek majd. Ez persze nem más, mint tudatlansággal kombinált düh, hiszen akik ilyeneket írnak, általában saját sikertelenségük miatt csalódottak, és ebből sok esetben egyenesen következik a szomszéd tehenére vonatkozó megállapítás. Úgy tűnik, még sokáig tart, mire eljutunk oda, hogy az irigységet elnyomja a teljesítmény megbecsülése...
A két játékos eladása nagyrészt az ő személyes sikerük, de elévülhetetlen érdemei vannak az MTK utánpótlás-nevelési filozófiájának, amely egy alaposan végiggondolt logika mentén segíti a tehetséges játékosok kibontakozását, a kiválasztástól a képzésen át egészen a versenyeztetésig. Ebbe beletartozik a Sándor Károly Akadémia is, ahol bentlakásos rendszerben képzik a játékososkat és amely ontja magából a tehetségeket, ezt MTK-szurkolóként saját szememmel tapasztalom hétről-hétre. Innen indult mindkét leendő liverpooli magyar, miután elbúcsúztak az akadémia névadójától, "Csikartól" a tegnapi mérkőzésen.
A magyar focit szeretők egyre szűkűlő köre számára ma már közhely, de talán a laikusok és közömbösek számára kevésbé ismert a vélemény, hogy a futball hazai felemelkedéséhez vezető út minden bizonnyal a fejlett edzésmódszerekkel történő utánpótlás-nevelés, amelynek kimenete egyfelől tehetséges és képzett labdarúgók kinevelése, másfelől az értékesítésükből befolyó összeg alkalmas lehet komolyabb befektetések finanszírozására. Arról nem beszélve, hogy ha valaki jól csinálja, komoly nyereséget érhet el már középtávon is. Mint Várszegi Gábor, aki megalapította és fenntartja az agárdi akadémiát. Bár hivatalos információk egyelőre nem jelentek meg az átigazolási összeggel kapcsolatban, az azért figyelemre méltó, hogy egy fiatal brazil játékosért ötmillió fontot (1,8 milliárd forintot!) fizetett a Liverpool nemrégiben.
Egy ilyen magyar siker hallatán az ember kárörvendő énje elgondolkodik, hogy vajon a magukat szakértőnek tekintő publicisták, akik legutóbb a múlt héten nyilvánították halottnak a magyar labdarúgást, vajon képesek-e arcvesztés nélkül örülni a sikernek...

Nincsenek megjegyzések: