hétfő, június 25, 2007

Hogyan gyűjtsünk ismerősöket?

A Népszabadság mai számában megjelent egy írás, melyben szerepel egy mondat, miszerint
"olyan társadalomban élünk, ahol sokkal szégyellnivalóbb Molnár Lajosnak, baloldalinak, toleránsnak lenni, mint rasszistának, fasisztának vagy xenofóbnak".
Talán nem érdektelen egy kicsit foglalkozni az állítással.
Az apropó nem más, mint az a budakeszi tanár, aki SS-egyenruhás fotóját töltötte fel az iWiW-re. Ahogy ez médianyilánosságot kapott, egy igen találónak hangzó magyarázatot talált, mondván, egy hagyományörző kiránduláson vett részt. Persze egyes sajtótermékek nem minden alap nélkül felvetették, hogy milyen hagyományokat őriz az illető, de erre nem érkezett válasz. A tanárról kiderült, hogy SS-témájú könyvéhez (melyet nagyapjának ajánlott, de ez még nem jelent semmit, lásd a hódmezővásárhelyi képviselő ügyét) náci indulókat mellékelt és egyesek megnézték az iWiW-es ismerőseit is. A múlt héten jelen sorok szerzője is megtette ugyanezt és valóban elképesztő dolgokat lehetett találni. A tanár ismerősének tartja a Hezbollahot, a nettó antiszemita Gój-klubot, a Magozott Cseresznye együttest, a Magyar Mérce Jobbik-közeli újságot, a Wehrmachtot és számtalan revizionista csoportot.
Igencsak elszomorító, hogy ezek az elsőre vállalhatatlannak tűnő szervezetek és emberek hihetetlen népszerűséggel bírnak, a szkinhedek éves találkozójának is nevezhető Becsület Napja például másfél ezernél is több ismerőssel bír. Lehet, hogy tényleg igaza van a fenti cikk szerzőjének? Mit lehet ez ellen tenni?
Egyrészt szerencsére ez továbbra sem általános, bár manapság ijesztően sok Nagy-Magyarországot ábrázoló matricát látni az autókon. Másrészt én a magam részéről az iWiW-en jelentettem a rasszista tartalmakat, azonban az üzemeltető egy hét alatt képtelen volt a rendszerből törölni. Talán a látogatottság fontosabb, mint a saját szabályzata...
A tanár története egyfelől úgy végződött, hogy felmentették az állásából, másfelől viszont az ismerőseinek száma néhány nap alatt megduplázódott. Konklúzió? Ma Magyarországon nem szégyellnivaló (sőt!), ha valaki rasszista, fasiszta vagy xenofób. Ha valami morális válság, hát ez az.

1 megjegyzés:

Rudi írta...

Kedves Henci,
megértem a félelmedet, amellyel a nemzeti radikális jelenségek terjedését kifogásolod. Ehhez még azt kell hozzátennem, hogy a Szólás szabadsága egyik felmérése szerint a magyar 18 és 30 év közötti fiatalok 29%-a (!) vallja magát "szélsőjobboldali"-nak (így!).

Ez egy olyan jelenség, amelyet megfelelő neveléssel meg lehetne fékezni. Véleményem szerint a megelőzés eszköze a hiteles, keresztény (vagy más vallási) értékrend alapján való neveltetés volna, amely elvből kizár minden kirekesztő vagy gyűlöletkeltő gondolatot.

A keresztény nevelési programok munkára, tisztességre és erkölcsre nevelnek a nihilizmusra, elvtelenségre és színvonaltalanságra oktató neoliberális oktatáspolitika helyett. Útmutatást kell adni ugyanis a fiataloknak arról, hogy bár minden lehet, de csak a jót szabad!

Rudi
kozkincs.blogter.hu