csütörtök, június 14, 2007

"Mert majd megértik"

Mi zajlik ma Magyarországon, reform vagy pénzbehajtás? Sok, a saját képességeit enyhén szólva túlbecsülő publicista gyakran ír "reformbarkácsolásról", illetve hasonló hangzatos, ám valós tartalmat nélkülöző kifejezésekről. A probléma az, hogy ők az elit (ami, mint tudjuk, féltudású), és ha ők nem értik a változtatások értelmét, akkor mit lehet elvárni a társadalom apolitikusabb, kevesebb hírt fogyasztó csoportjaitól? Ezért persze lehet hibáztatni a kormányzatot és a kommunikációs tevékenységüket, hiszen nekik lenne dolguk (és kötelességük) elmagyarázni a reformok céljait és lépéseit. Az őszödi beszédben a miniszterelnök a címben szereplő állítást tette. Nézzük, mennyi valósult meg ebből!
A kormányzati one-man-show tegnap a Közgázon folytatódott, ahol Gyurcsány Ferenc két és fél órán keresztül magyarázta az elmúlt év bizonyítványát. Értő és fogékony hallgatóság előtt beszélt, és ennek megfelelően nem ragadt le a miniszterelnök a kétmondatos szlogeneknél, hanem minden állítását számokkal és grafikonokkal próbálta alátámasztani. Ez zömében sikerült is (bár a pozitív diszkrimináció kérdésén elegánsan átsiklott), így aztán 80 diát használt fel a prezentációja során (melyek elérhetők itt), vagyis igen részletesen vázolta az államháztartás jellemzőit, illetve a meghozott intézkedések indoklását. Mindenkinek ajánlom a felvételt, ami ugyan hosszú, de kifejezetten érdekfeszítő, számos egyetemi oktató tanulhatna a kormányfőtől, hogyan kell fenntartani a figyelmet...
Végighallgatva az előadást, azon gondolkodik az ember, hogy vajon miért kellett erre egy teljes évet várni? Hol vannak a reformhírvivők? Ha a Közgázon elmondottakat tudná a kormány közérthetően elmondani a választóknak, akkor - függetlenül a politikai közhangulattól - sokkal nagyobb elfogadottsága lenne a vizitdíjnak, a tandíjnak és a többi, egyelőre közutálatnak örvendő lépésnek.
Persze mindehhez nem elég a kormányfő szólózása, szükség volna csapatmunkára is.

Nincsenek megjegyzések: