péntek, február 03, 2006

Adócsökkentés vagy euró

Hetek óta lehet olvasni a hírekben, hogy Orbán Viktor mekkora adó- és járulékcsökkentést fog végrehajtani, ha kormányt alakíthat. A kormányzat erre azonnal reális és irreális számokkal, valamint némi ijesztgetéssel reagált. Ebben a kérdésben elég pontosan látni, mert sok tényező nagyon kiszámíthatatlan, azonban ebben a bejegyzésben egy érdekes tanulmányra szeretném felhívni a figyelmet.
A Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberi jelentéséről van szó, amely itt érhető el. Akik nem szeretnek hosszú makroelemzéseket olvasni, azok számára összefoglalom a lényegi mondandót. Ha tényleg azt szeretnénk, hogy Magyarországon 2010-től euróval fizethessünk, akkor olyan mértékű deficitcsökkentést kell végrehajtani, amely a minden politikus által mostanában hangoztatott strukturális reformokkal nem teljesíthető. A maastrichti költségvetésihiány-kritérium eléréséhez adó- és járulékemelésre, esetleg a támogatások csökkentésére van szükség. Ezt egyik párt sem meri kimondani és bár folyamatosan közigazgatási és államháztartási reformra hivatkoznak, az ott (és csak középtávon) elérhető megtakarítások eltörpülnek a szükségeshez képest.
Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy akkor kell-e nekünk euró, erre felelősen az a válasz adható, hogy igen és a lehető leghamarabb, különben hosszútávra lemaradhatunk a szomszédainkhoz képest. Ezért a választóknak ezt szem előtt tartva érdemes pártot és jelöltet választaniuk.

Nincsenek megjegyzések: