csütörtök, február 02, 2006

Belgium és bürokrácia

A magyarok sokszor azt gondolják (beleértve engem is), hogy nagyon bürokratikus országban élnek, és ez szükségtelenül bonyolítja az életünket. Nos, ha ez bárkit is megnyugtat, a belgák sokkal rosszabb helyzetben vannak. Ennek illusztrálására annak története, hogy lehet szállást szerezni egy belga egyetemi városban, Louvain-la-Neuve-ben. Először hónapokkal korábban foglalást kellett küldeni e-mailben, amire válaszképpen egy formanyomtatvány kaptam, melyben a korábban már megadott információkat kellett megismételni. Némi pikantériát ad a dolognak, hogy a szállás csak a félév hivatalos kezdését napokkal követően vehető igénybe, ami logikusnak csak erős jóindulattal nevezhető eljárás.
A megérkezést követően az egyetem szállásokkal foglalkozó központi irodájába kellett menni, ahol adtak egy időpontot, amikor fel kell keresni a helyi (kerületi) irodát, ahol azután - némi várakozás után - megmutatták a szállást. Ha ez megfelelő volt, akkor fel lehetett keresni ismét a központi irodát, ahol szerződést lehetett kötni. Ezt persze egy másik ember végezte, akire legalább 20 percet kell várni minden esetben. Némileg inkorrekt, hogy a szerződés időtartama kötelezően 2 héttel tovább tart, mint a félév legvégső lehetséges pontja.
Az aláírt szerződéssel ismét vissza lehetett menni a helyi irodába, hogy ott átadják a kulcsot. A történetnek itt vége is lenne, ha megfelelő kulcsot adtak volna, azonban ezen viszonylag lényeges momentum kivitelezése nem volt egészen megfelelő, így a használatbavételre csak másnap kerülhetett sor és ezt egy szolid sajnálommal intézték el.
A város elég kicsi ahhoz, hogy minden távolság 5-10 perces sétálással megtehető legyen, így a fentieket egy nap alatt könnyen teljesíteni lehetne, azonban az adminisztratív irodák nyitvatartása még számunkra is meglehetősen furcsa. Délelőtt 10 óra előtt semmi sincs nyitva, majd 12 és 2 óra között ebédszünetet tartanak, hogy aztán délután 4-ig ismét nyitva legyenek. Mindezt hetente 4 napon át, hiszen szükséges egy pihenőnap a megeröltető munkatempó mellett...

Nincsenek megjegyzések: