péntek, február 17, 2006

A mázlista nyugdíjasok

Ha valaki azt akarja, hogy a pártok minden kedvezményt megígérjenek neki és a hozzá hasonlóknak, akkor egyszerűen szerveznie kell egy hatalmas tömeget, amelyik fegyelmezetten részt vesz a választásokon. A nyugdíjasok ugyanis ilyenek, sokkal nagyobb a részvételi hajlandóságuk, mint sok más társadalmi csoporté, ennek következtében minden kampányban kiemelt figyelmet szentelnek nekik a pártok. 4 éve a szocialisták a 13. havi nyugdíj ígéretével kampányoltak, majd ezt be is váltották, míg idén a Fidesz a tb-járulékcsökkentési ötletét kötötte össze a 14. havi nyugdíj bevezetésének ígéretével. Remélem, legalább a kitalálók tudják, hogy azt ígérik, kevesebb pénzből fognak többet kifizetni. Vagyis máshonnan kell forrásokat elvenni, amely lehet például az egészségügy vagy az oktatás.
A gyurcsányi válasz sem késett sokat, a kormány a már tavaly nyáron bejelentett nyugdíjfelzárkóztatási programot vette elő ismét, amely annyiban jobb, hogy figyelembe veszi az esetleges méltánytalanságot is.
Azonban ami figyelmeztető lehet mindenki számára, aki a nyugdíjakat akarja az egekbe emelni: az Európai Unió egyik jelentése szerint mielőbb végre kell hajtani a terület piacosítását, ugyanis a jelenleg működő felosztó-kiróvó rendszer hosszú távon fenntarthatatlan.
Tehát aki most jelentős nyugdíjemeléseket ígér, az egyszerűen populista, aki a mostani fiatalok pénzét költi az idősebbekre, a következmények ismerete nélkül. Persze érthető, hiszen a gyerekek még nem szavazhatnak.
A megoldás: minden 18-30 év közöttinek el kell mennie szavazni és olyan pártokat választani, amelyek nem az idősek megvásárlásával kampányolnak!

Nincsenek megjegyzések: