hétfő, február 27, 2006

Oltogat az Omninvest

Az alábbi cikk a madárinfluenzával és egy ahhoz szorosan kapcsolódó érdekességgel foglalkozik. A cikk szerzője adm, köszönet érte!

Köszöni szépen az egész bütykös hattyú állomány, hogy több hete stresszeli őket a H5N1 vírus. Most már mindenki minimum valami halálhozó démont lát a Balaton örök sztárjaiban.
De ugyanígy megköszönik a csirkék, pulykák, kacsák is, hogy pillanatok alatt az egész magyar baromfiiparral is kitoszott a H5NI. Az unió tagállamaiban már most súlyos gazdasági következményei vannak a madárinfluenza terjedésének. Bizonyos országokban 40-70 százalékkal esett vissza a baromfitermékek értékesítése, és lassan már mindenhol érezhetőek lesznek a veszteségek.
Megköszönhetik az érintett országokban élő emberek is, hogy ismét felütötte a fejét egy ügyeletes hisztéria, amitől lehet rettegni. Egy brit szociológus szerint, a társadalmi szinten jelentkező félelem és a közvetlen tapasztalat között megszűnt a kapcsolat. Ma mindentől félünk, amit a televízió kellő intenzitással sulykol - legyen az SARS, Y2K vagy madárinfluenza. Ennek következtében felpörög a „félelemipar” - a politika, a média, a gyógyszergyártók, mind ebben a rendszerben építik fel funkciójukat és anyagi forrásaikat.
Lássuk be nincs ez másként nálunk sem. Kissé cinikusan azt mondhatnánk, hogy az egész riadalom nagy nyertese az Omninvest Oltóanyag-termelő Kft.
A szemetszúróan kis méretű, pilisborosjenői gyárnak ezek a nagy pillanatai.
Panaszra azért eddig sem volt okuk, hiszen már több mint tíz éve kotyvasztanak a jenői gyárukban, mivel hazánkban ők az egyedüli termelői, többek között, a mezei influenza elleni oltóanyagnak is.
Azért az kissé furcsa, hogy egy ilyen fontos feladattal megbízott cégről semmit sem tud az egészségügy vezetősége, illetve ismereteiket nem kívánják nyilvánosságra hozni. Annyit tudhatunk, hogy a cég 1995-ben jött létre, vakcina előállítása céljából.
Első körben még pályázatot írtak ki az influenza elleni oltóanyag előállítására és legyártására, ám azt a frissen alapított cég nyerte, maga mögé utasítva jelentős külföldi gyógyszergyártó óriásokat, még akkor is, ha azok jóval olcsóbban kínálták a szérumot. Egy köztisztviselő szerint, akkoriban stratégiai célt szolgált a vakcinagyártás hazai kézben tartása. Aztán ahogy teltek az évek, leszoktak a pályázatosdiról és szépen az Omninvest udvari beszállítóvá vált.
Mindeközben az őt 90 százalékban birtokló, Cipruson bejegyzett, Sumpter Ltd-ről, továbbra sem tudunk semmit, versenytársuk, a milliárdos állami megrendelésre, azóta sem akad.
A napokban újra a cégre irányult a figyelem. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal két milliárd forintos megpályázható összeget írt ki melyet, versenytárs nem lévén, az Omninvest nyert meg, vissza nem térítendő támogatás címen.
Nem sokkal rá Kóka János bejelentette, hogy kísérleti oltóanyaggyártásra és kapacitásbővítésre további két milliárdot kap, ezúttal hitel formájában, a Magyar Fejlesztési Banktól.
Nagyjából ez minden, amit tudni lehet az Omninvestről.
A madarak meg köszönik szépen, jól vannak, és üzenik, hogy a H5N1 egyelőre állati, nem pedig humán kór, meg amúgy is, a jól átsütött csirkemell és rántotta nem okozhat vírusfertőzést.

adm

Nincsenek megjegyzések: