csütörtök, február 23, 2006

"Budapeszt", te csodás

Elég sokat hallani mostanában Budapestről, hogy mennyire élhetetlen és koszos. Sok embertől hallottam már, hogy nem szeret a fővárosban élni, annyi baja van vele, a közlekedésével, a kátyúkkal, és így tovább. Itt nem kizárólag a vészmadár szerepében tetszelgő politikusokra gondolok, hanem átlagemberekre is. Ebben a bejegyzésben nem velük akarok vitatkozni, csak a rengeteg külföldivel való találkozás tapasztalatait osztom meg az Olvasókkal.
Nagyon sok külföldi, amint meghallja, hogy Budapestről érkeztem, rögtön úgy reagál, hogy milyen fantasztikus és gyönyörű a város. Sokan jártak már ott és imádják a Hősök terét éppúgy, mint a belvárosi romkocsmákat vagy a fürdőket. Miután egyetértek velük, nem mesélek nekik azokról az emberekről, akik értetlenkedve tudakolják, hogy a különböző nemzetközi összehasonlításokban miért szerepel olyan előkelő helyen a város.
Tudom, hogy sok komoly problémája van Budapestnek, és egyértelmű, hogy ezek nagy részével nem találkozik a hazánkba érkező turista. Azonban amikor mi, magyarok Prágába látogatunk, szintén csak a turistaközpontú belvárosban töltjük el az időt (apropó, egy kanadai összehasonlító elemzése: Prága túl mű, túlságosan a turistákra szabták, ezzel szemben Budapesten látszik, hogy ott tényleg élnek emberek).
1000 kilométeres távolságból sokkal jobban becsüli az ember Budapestet és értékeit (melyek egy részét épp most rombolják le) és látja, hogy a nyugat-európai emberek nem mindig másokat tesznek felelőssé, hanem azt keresik, hogy ők hogy tehetnének a környezetükért és a városukért.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon szép írás volt Henya! Pont ugyanezeket tapasztaltam én is. Budapest csodálatos város, és mindenki ámulattal beszél róla itt is.
Sajnos nem a Király u. 40. az egyetlen ilyen eset, tele vagyunk ilyen ügyekkel.
Ajánlom ezt a cikket az indyn: http://www.indymedia.hu/cikk.shtml?x=28497