szerda, február 22, 2006

El a kezekkel a Budapest Airporttól!

Orbán Viktor nyilatkozik, ezúttal a Heti Válasznak. Ez általában azt jelenti, hogy mond valami közgazdaságilag értelmezhetetlen butaságot ("Az inflációnál jobban nőnek az árak" és társai), esetleg elígér pártucatmilliárd forintot egy bizonytalan vagy meggyőzendő rétegnek. Ezúttal azonban kedves témájához, a privatizáció kérdéséhez szólt hozzá. Sok egyéb mellett azt mondta: "És ha egyszázaléknyi esély kínálkozik a reptér visszaszerzésére, kezdeményezni fogjuk a visszavételt". Aki esetleg nem tudná, a ferihegyi repülőteret üzemeltető cégről van szó, melynek 75 százalékos tulajdonrészét tavaly év végén 464 milliárd forintért értékesítették, ami a legoptimistább terveket is jelentősen meghaladó összeg.
Most azonban Orbán vissza akarja venni. Ezúttal keményebben fogalmaz, mint tavaly nyáron, akkor még csak visszakérni szerette volna a cégeket.
Nos, tisztelt pártelnök úr!
Szerencsére a privatizációs szerződés egyik pontját éppen az Ön esetleges ámokfutásának kivédésére foglalták írásba, így hihetetlen anyagi terheket jelentene a költségvetésnek, ha megpróbálná a jelenlegi kormány kevés számottevő sikerének egyikét visszacsinálni. Azonban ha bármilyen jogi eszközzel megpróbálná lelépésre kényszeríteni az új tulajdonost (sokan nem tudják: az előző Orbán-kormány idején már megtették ugyanezt!), akkor azzal Budapest és az ország egyik lehetséges sikerágazatát, az idegenforgalmat fojtaná el, hiszen kétes jogi helyzetben senki nem fektetne be jelentős összegeket a repülőtér nélkülözhetetlen fejlesztésébe. Így a gazdasági folyamatokat valamelyest ismerő emberek nevében kérem, hogy semmilyen piacellenes lépéssel vagy megnyilatkozással ne rontsa az ország megítélését a külföldi befektetők szemében!
Úgy is fogalmazhatnék, hogy kérem a magyarországi befektetésen gondolkodó cégvezetőket, ne vegyék komolyan a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, hisz' kampány van, ilyenkor összevissza beszél...

Nincsenek megjegyzések: