kedd, február 14, 2006

Pirosvirág-gate

A hír: ismeretlenek adatokat loptak el az MSZP szerveréről és ezen támadások egy része jelen állás szerint a Fidesz számítógépeiről indult. Erről nyilván mindenkinek megvan a maga véleménye, így Tóta W. Árpád az Indexen a szánalmas pirosvirag jelszót kritizálja, amivel teljesen egyet lehet érteni és pontosan mutatja pártjaink felkészültségét. A belinkelt hír azonban szerintem sokkal komolyabb, mint a kiinduló történet.
Áder János ugyanis azt nyilatkozta, hogy "az egész vihar egy kanál vízben" és próbálta bagatellizálni a kérdést.
Namármost, tisztelt frakcióvezető úr! Nem szeretnék olyan vezetőket az országomban, akik szerint egy számítógép adataihoz való illegális hozzáférés nem több, mint egy kis ingyenreklám a riválisnak. És mi a következő? Az állampolgárok gépein lévő adatokat is fel fogják használni a pártok? De akkor lépjünk túl a számítógépeken: hadd vihessék el egy körre az autóinkat a kampányaktivisták!
Áder úr! Ha komolyan gondolja, hogy nem gond, ha valaki jogtalanul megszerez egy jelszót, majd visszaél vele, akkor tisztelettel kérem, hogy távozzon a közéletből, mert így Ön egy törvénytelenséget próbál legitimizálni. Könnyen lehet, hogy igaza van a rendőrség irányítását illetően, ez azonban nem mentség arra, hogy a köz szolgájaként egy bűncselekmény elkövetőjét védje és hogy hazudjon, amikor azt állítja, hogy "semmiféle jogi probléma nincsen". Amennyiben megválasztják, kérem, gondoskodjon arról, hogy a számítógépes betörésből a továbbiakban legyen jogi probléma, a magántulajdon védelme ugyanis ezt kívánja.

2 megjegyzés:

obinándi írta...

"Az állampolgárok gépein lévő adatokat is fel fogják használni a pártok?"

Szerintem most is felhasználják!

Hencó! Ne hallgass a Király utcai házrombolásról! Azt hiszed, hogy nem tudunk róla, csak azért, mert nem írod le, hogy mi történik? A befektetők, meg a korrupt politikusok kilopják alólunk a talajt is! :) Olvassd csak el a blogomban!

Nám bácsi

Névtelen írta...

Aki szokott internetezni az tudja


Legkésőbb február 15-én este, a híradót már ágyból nézni szerető családok többségében, felmerült a kérdés: mi a franc az a szerver? Mit jelent az, hogy IP cím?
Zavaros víziók és fantázia történetek keringenek a háztartásokban bizonyos illegális behatolásról, e-mail-en érkezett titkos jelszóról, meg úgy általában az internet vadregényes, ámbár sötét világáról, mialatt az M1-en az Este című hírműsor zajlik.

Baló György birkózik Rogán Antallal, aki szemlátomást nem hagyja magát, és legjobb esetben is csak tündérmesének nevezhető történettel áll elő.
Gyönyörű szépen használja ki a Fidesz kampány főnöke azt, hogy a tv-t néző emberek nagy többsége az életében nem töltött le semmit sehonnan, főleg nem az internetről, ezért nyugodtan hadoválhat összevissza.

Azt a tényt, hogy valaki egy illegálisan megszerzett kóddal feltör egy védett szervert, majd tizenegy órányi variálás és hackerkedés után, az ott megszerzett dokumentumokat, tovább adja a sajtónak, simán egy kalap alá veszi azzal, hogy más valakik meg a teljesen nyilvános Fidesz honlapról másolgatnak képeket, szövegeket, körülbelül húsz másodperc alatt, és kettő egérkattintással.

Nem árt azért annyival tisztában lenni, hogy amíg az utóbbi másolgatás nem ütközik jogszabályba, addig egy védett szerverről adatokat másolni bűncselekmény. Ez az úgynevezett „számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény”, és a törvényt egyáltalán nem érdekli az a magyarázkodás, amivel Rogán védekezett, miszerint a kód egy rejtélyes e-mailben érkezett, illetve, hogy egy titokzatos, azóta is megnevezhetetlen fórumon találták.
Szerinte bárki, aki szokott internetzni az tudja, hogy megy ez: „…az ember megszerez, vagy csak úgy kap egy login címet, plusz egy hozzá tartozó kódot, persze hogy megnézi”.
Aztán csak jóval később veszi észre, hogy hujjuj, hová is keveredett.
Ha ez tényleg így történt volna, akkor is bűncselekmény.

Valószínűleg a számítás technikai képzettségtől függetlenül, a szavazók egyik fele elhiszi a tolvaj regény szerű magyarázatokat, sőt még talán meghurcolt áldozatként is tekint a kampányában ellehetetlenített Fideszre.
A szavazók másik fele, szintén az internetes előtanulmányoktól függetlenül, azért értett Baló György mosolyából, ahogy hallgatta Rogánt.

Febr.16. adm