szerda, március 01, 2006

Euró vagy Járai?

A hír: Járai Zsigmond szerint a kormánynak rossz a gazdaságpolitikája. Ez nagyjából rendjén is volna, sokan gondolják ugyanezt, azonban ők nem jegybankelnökök, míg Járai az. Ennek megfelelően nem ártana, ha úgy is viselkedni, mint a független monetáris politika legfőbb képviselője és nem mint egy elvakult pártaktivista. Persze makroelemzők már régóta mondják, hogy az illető úr elérte néhány évvel ezelőtt elérte azt a figyelemre méltó eredményt, hogy minden megszólalása után gyengülni kezdett a forint. Azt is mindenki tudja, hogy Járai nem egy Greenspan, utóbbiról valahogy az egész világ sejti, érzi és tudja, hogy értett ahhoz, amit csinált, míg a mi jegybankunk vezetője bizony nevetséges butaságokat is nyilatkozik (ha valaki nem emlékezne: bár ezen a szinten nem ildomos összekeverni az állam és az államháztartás adósságát, neki sikerült), csak hogy elősegítse korábbi munkaadója visszatérését a hatalomba.
A választási kampány során először szólalt meg hosszabban, és bár kétségtelen, hogy sok dologban igaza van, a probléma ott jelent meg, mikor véleményt formált a legnagyobb ellenzéki párt programjáról. A járulékcsökkentési javaslatot pártolja, noha - amint azt egy korábbi bejegyzésben is jeleztem - az MNB elemzői szerint az euróbevezetés teljesítéséhez nem elég a mindenki által hangoztatott reformokat végrehajtani, de adó- vagy járulékemelésre, esetleg normatívacsökkentésre van szükség. Járai a beosztottait figyelmen kívül hagyta, hogy elősegítse az egyik párt kampányát.
Ezek után azt tudom kívánni mindannyiunknak, hogy minél előbb vezessék be Magyarországon az eurót, hiszen abban a pillanatban a monetáris politika az Európai Központi Bank feladata lenne, így jelentősen csökkene az esélye, hogy kvázi-pártkatonák uralnák az elvileg független pénzügypolitikát.

Nincsenek megjegyzések: