péntek, május 19, 2006

BL-döntő, vízum és polgármesterjelöltek

Kinek drukkol egy debreceni, ha a Fradi játszik egy külföldi csapattal? És az MTK-s, ha az Újpest szerepel a nemzetközi kupában? A magyar futballt kevésbé ismerők illúzióit nem rombolnám le, így a fenti kérdésekre nem válaszolok, azonban érdekes élményben volt részem szerda este, mikor a Bajnokok Ligája döntőjét rendezték. Körülbelül 200 ember társaságában tekintettem meg a találkozót és a legfurcsább jelenet az volt, mikor valaki spanyol zászlót lengetve egy széken ugrált örömében - mikor az Arsenal megszerezte a vezetést.
Utóbb az illetőről megtudtam, hogy Katalónia kapcsán igen keményen szokott fogalmazni ("WC-papír helyett a katalán alkotmányt fogom használni"), valamint hogy az Aznar-féle Néppárt ifjúsági szervezetének egyik regionális elnöke. Ezzel a történettel azt próbáltam jelezni, hogy nem kizárólag a hazai körülmények között vannak rendkívül erős ellentétek a szurkolók között, és ha valaki madridi, akkor szinte bizonyosan utálja az FC Barcelonát és viszont.
Az is jól látható, hogy a katalánok számára a barcelonai futballcsapat sokkal több egyszerű hétvégi szórakozásnál: a népük legfőbb megjelenítője. Így aztán számukra egy Real Madriddal vívott meccs egyet jelent a hatalom, a spanyolok és az elnyomás elleni harccal. Nem kell messzire menni hasonló példáért: a csíkszeredai jégkorongcsapat hasonlóképpen éli meg a Dinamo Bukarest elleni párharcokat, ott is sokkal többről van szó.
Bár a szerző nem a katalánoknak szurkolt, minden dícséretet megérdemel az FC Barcelona, amely az idei szezonban kétségtelenül a legjobb csapat volt a kontinensen.
A következő hír minket némileg jobban érint: Magyarország vízummentességet kap az Egyesült Államoktól. Sok magyarnak okozott problémát, hogy milyen nehéz volt amerikai vízumhoz jutni, ez hamarosan megváltozik, és ennek oka hazánk részvétele az iraki és afganisztáni hadműveletekben. Sokan ellenezték és ellenzik a magyar katonák kiküldését, valószínűleg az ő álláspontjukat nem módosítja a most bejelentett könnyítés, de egyelőre örüljünk, hogy megkapjuk az USÁ-ba utazás lehetőségét. Miután hosszú évek óta ez egy fájdalmas pont a magyar-amerikai kapcsolatokban, megítélésem szerint ez a nap híre.
Pedig sok más fontos bejelentés és döntés is született. Ezek egyike, hogy Demszky Gábor eldöntötte: ötödször is elindul az önkormányzati választásokon. Ismerve a friss felméréseket, valamint az idei nyárra vonatkozó fejlesztési terveket, nincs kétségem afelől, hogy meg is fogja azt nyerni, bár ez még valamelyest függ az MSZP viselkedésétől.
A Fidesz háza táján most őrségváltás zajlik a polgármesterek terén, ennek esett áldozatául Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, akit az Orbán Viktorhoz közel álló új budapesti pártvezetőség nem támogatott az újonnani jelöléshez. Ez előrevetíti, hogy sok érdekességgel találkozhatunk a következő időszakban, kezdve akár a hétvégi Fidesz-kongresszussal.
És a kormányprogram még mindig nem publikus, másként fogalmazva: idén a politikai uborkaszezon jóval rövidebb lesz!

2 megjegyzés:

obinándi írta...

Hajrá Barca! Végül is minden játék a konkrét életünk céljait és küzdelmeit foglalja egy új keretbe.
Most ezt nem tudom jobban megfogalmazni, de tényleg vannak játékok amik, az életünk szinte minden kérdését képesek lemodellezni teljesen új kontextusban. Én a go-t találom ilyen szempontból a legérdekesebbnek, bár az táblajáték.
De a foci is csak egy játék, így ott is megtaláljuk a párhuzamokat. Érdekes. Annyira talán nem vagyok ellene, de mégis csak egy cirkusz, és látszat az egész. (De ami jó, az jó. Én is néztem a döntőt.)

HavasPress írta...

Dénes! Igaz, egy kicsit erősen fogalmaztam, bár most úgy néz ki, hogy némileg megnőtt az esély. Látod, ilyen az, mikor a hírversenybe beszáll az ember...