péntek, május 19, 2006

Budapest és más

Valószínűleg minden nap találni egy sor érdekes, különös, furcsa hírt, most az elmúlt néhány nap terméséből válogatok.
Kezdjük az iWiW-vel, melyre rájár a rúd, mióta a T-Online megvásárolta a céget. A közösségi portál a tulajdonosváltás után először a problémás adatvédelmi eljárások miatt került be a hírekbe, majd legutóbb a Nemzetbiztonsági Hivatal adott hangot aggályainak, mondván, a politikusok és egyéb állami vezetők kapcsolati hálója biztonsági kockázatot jelent az országra nézve. Miután ez nem szakterületem, így fogadjuk el a szakértők figyelmeztetését. A történet legfőbb nyertese Demszky Gábor, aki az alábbi nyilatkozatot tette:
ha a technika 25 éve is nyújtott volna már ilyen lehetőséget, nem lett volna kommunizmus.

Érdekes gondolat, és a főpolgármester kiváló kommunikációs csapatát dícséri, hogy egy tőle teljesen független hír kapcsán is kezdeményező szerepet tölt be a médiában. Pénteken is bekerült a hírekbe Budapest vezetője, hiszen a körúti villamosmegállók egy részét átépítették, ezt egy sajtótájékoztatóval nyomatékosították. Aztán hamarosan jönnek az új villamosok (azok miatt kellett megmagasítani a megállókat), és persze javában zajlanak a felújítások, melyek most nyilván sok bosszúságot okoznak, azonban szeptemberre (vagyis az önkormányzati választásokra) már csak a jó minőségű utak látványa lesz az emberekben.
Azt is mondhatnám: minden leendő politikai és egyéb marketingesnek ajánlom figyelmébe a Demszky-kampányt, mert ugyan csak nemrég kezdődött el igazán (bár bizonyos szempontból már 2 éve tart), jól látható, hogy igen átgondolt stratégiát követ.
Ha már Budapest átalakítása: egyre közeledik a Moszkva tér átépítése és ezzel kapcsolatban egy civil kezdeményezésre lettem figyelmes. Valószínűleg minden budai, budapesti fiatal számára emblematikus találkozási pont a "Moszkva tér, óra alatt". Az alábbi honlap készítői azt szeretnék elérni, hogy az új Moszkva téren is megmaradjon a régi óra (netán Óra?), hogy egyfajta emlékként és persze továbbra is a legfontosabb budai találkozási helyként éljen tovább. Nos, a HavasPress csatlakozik a mozgalomhoz!
Nemsokára visszatérünk a fővárosba, de csak egy rövid horvátországi kitérő után. A téma nem is lehet más, mint a Vir szigetén zajló házlebontások. A távolból nehéz megítélni a pontos szituációt, így prejudikálás helyett inkább csak általánosságban kell megemlíteni, hogy a magyarokra nem minden esetben jellemző a jogszabályok tökéletes betartása, és minden bizonnyal előkelőbb helyet érnénk el az olimpiai éremtáblázaton, ha a kiskapukeresés is szerepelne a játékok műsorán... A horvát tengerparton történtekről az jut az ember eszébe, hogy sokan hágják át a szabályokat itt-ott, mondván majd csak elintézem valahogy, legyen szó parkolócéduláról, költségvetési elszámolásról, vagy éppen illegális építkezésekről. Ez utóbbiak közül hirtelenjében a Citadella Garden, a pesti rakparton felhúzott pluszemelet és a Turul-szobor ugrik be. A varázsszó: fennmaradási engedély. Igaz, nem volt engedélyünk rá, de azért megépítjük, majd kérelmet nyújtunk be, jön egy kis bírság, oszt' jónapot!
Így aztán persze nagy a tiltakozás, ha el akarnak bontani olyan házakat, melyek adásvételi szerződésében benne volt, hogy engedély nélkül épültek. Nyilván összetettebb a kérdés, eddig mindenesetre az látszik, hogy a tulajdonosok jelentős kockázatot vállaltak, és most vállalniuk kell a következményeket. Remélhetőleg hamarosan a jogerősen bontásra ítélt Turul-szobor is elkerül jelenlegi helyéről, és utána bárhol felállíthatják, ahol erre engedélyt szereznek.
Az egyik horvát háztulajdonos sajátosan tiltakozik a bontás ellen: robbantással fenyegetőzik és sárga csillagot ragasztott magára. Ez egy elég látványos formája az ellenkezésnek, hamarosan meglátjuk, milyen eredményre vezet, azonban egy elég friss és meglehetősen szomorú hír kapcsolható hozzá.
Iránban elfogadtak egy törvényt, miszerint a vallási kisebbségek tagjainak megkülönböztető színű szalagot kell magukon viselniük. A keresztényeknek piros, a Zoroaszter-hívőknek kék, míg az Iránban élő hozzávetőleg 25000 zsidónak sárga színt kell magán viselnie. A törvény elvileg akár jövő év elejétől hatályba léphet.
Ezt a hírt nehéz kommentálni, én inkább kérdéseket tennék fel: meddig hagyja még a világ, hogy Ahmadinedzsád iráni elnök folytassa ámokfutását? Milyen jelzés kell még annak bizonyítására, hogy az elnök nem sokban különbözik a náciktól? Tényleg meg akarja várni a nemzetközi közösség, hogy elkészüljenek az atombombával?
Várom a válaszokat, ezúttal az Olvasók mellett közvetve a legnagyobb hatalmak vezetőitől is!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kicsit a horvátok túllihegik ezt a lebontást, nem értem miért nem lehet pénzbirságot kiszabni oszt'jónapot és aztán aki ezután megszegi a törvényt annak a nyaralóját bontani. Van ebben a dologban egy nagy adag, most megmutatjuk ezeknek a kibaszott idegeneknek mentalitás is, szerintem ez nem normális!

HavasPress írta...

Dénes! Ezt nem tudtam, de kétségtelenül érdekes információ. És mi lesz idén?

HavasPress írta...

Golyó! Ezzel azt mondod, hogy aki betartja a törvényeket, az idegenellenes? Én ezt nem így látom, és egyre több jel mutat arra, hogy a magyar nyaralótulajdonosok is pont úgy gondolkodtak, mint te, csak éppen nem jött be a várakozásuk.

obinándi írta...

1. Amit építési engedély nélkül, törvénysértő módon építenek, azt az épületet le kell bontani, és visszaállítani az eredeti állapotot (már amennyiben lehetséges).

Ugyanígy vélekedek a bontásokról is. Amit törvénysétrő módon bontottak le, azt újra kell építeni.

Ez hozzátartozik nálam ahhoz, hogy úgy érezzem, hogy jogállamban élek.

2. A "hír" link nem működik.

3. Amit Iránról írtál, az nagyon súlyos, ezt a hírt most hallom először.

obinándi írta...

Azaz vélekedném, ha aludtam volna az elmúlt 30 órában.

Névtelen írta...

Henci Te is tudod, hogy nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ezek az intézkedések túl erőszakosak, miért nem lehet úgy bontani, hogy minél több érték megmeneküljön, miért nem lehet megegyezni a tulajdonosokkal egy birság ügyben és aki nem fizeti azt bontani, és miért kell az egészet erőszakosan napok alatt rendőröktöl övezve csinálni? Ez az ami nem normális. Szerintem... De ha szerinted a horvátok magyarellenességét akartam kihegyezni, akkor áldásom rá mer az is van benne!

obinándi írta...

Lehet, hogy pont azért bontották le, mert ott egy beépítetlen tengerpartot szeretnének, ami nagyo szép, és amiből túl kevés van Horvátországban, és ebben az értelemben úgy hajtották végre a bontást, hogy a lehető legtöbb érték megmeneküljön. Az a gond a bírsággal, hogy attól még a part beépített marad, pedig lehet, hogy a tulajdonoson kívül mindenkinek az az érdeke, hogy ott ne legyen ház.

Névtelen írta...

Üdv Andy!
Az hogy demszky fenekét körbenyalja a sajtó, még nem jelenti feltétlenül, hogy jól végezné a dolgát. Épp most rúgatta ki a főépítészét amiért az kevésbé volt hajlandó lefeküdni az ingatlanbefektetői lobbinak. Az egy dolog, hogy a szadesz pesten nyeregben van (ég tudja igazán, hogy miért is), de a gonosztól való félés meddig tarthat pozicióban egy igéretcunamistát?


kemtam