kedd, május 02, 2006

Madrid vs. Barcelona

A választások végeztével érzékelhetően visszaesett a HavasPress Online látogatottsága, ez azonban egy nagyrészt politikai jellegű blog esetén természetes. Miután a kampányidőszak végetért, a továbbiakban hangsúlyosabban foglalkozom a szakmai jellegű, gazdasági kérdésekkel, de továbbra is olvashatók lesznek könnyedebb hangvételű írások is.
Ebben a bejegyzésben egy régi adósság törlesztésére kerül sor, ugyanis két, áprilisban meglátogatott várost hasonlítok össze. Két spanyol településről van szó, Madridról és Barcelonáról. Bár előbbi az ország fővárosa, ha valaki Spanyolországba utazik, jellemzően a katalán várost látogatja meg, ennek részben az is oka, hogy kevesebb légitársaság repül Barcelonába. Ez azonban azért nem jó, mert Madrid sokkalta érdekesebb hely.
Mit tud tehát Madrid?
Prado, Reina Sophia (benne Picasso Guernicája, amely sokkal nagyobb, mint amilyennek az ember előzetesen elképzeli), Thyssen-Bornemisza: a 3 legnagyobb múzeum, elképesztő gyűjteménnyel. Aki más jellegű művészetre kíváncsi, annak ajánlom a Santiago Bernabeu-stadiont, illetve a Real Madrid múzeumát, természetesen Puskás Öcsi hatalmas fotójával. Plaza de Cibeles, Palacio Real, Plaza Mayor, Plaza de Espana, ez csak néhány azon látványosságok közül, melyeket erősen javallt meglátogatni. Továbbá ott van a Gran Via, amely a helyi Broadway és Váci utca egyben. A városban pezsgő az éjszakai élet (egy útikönyv megfogalmazása szerint: a madridiaknak az a szokásuk, hogy keveset alszanak). Összességében a spanyol főváros az egyik legérdekesebb hely, ahol valaha jártam.
Barcelona is érdekes, biztos sokan kívülről fújják a legfontosabb látnivalókat: La Ramblas, Sagrada Familia, Plaza Catalunya, diadalív, fociszeretőknek Camp Nou (Katalónián kívül mindenki Nou Campnak hívja, helytelenül) és ott van a tenger. A katalán nemzeti múzeum épülete is nagyon szép, az előtte elterülő, szökőkutakkal ékesített térrel egyetemben (ez utóbbin ottjártamkor az Espanyol kék-fehér mezes szurkolói ünnepelték többezres létszámban a kupagyőzelmet, felejthetetlen élményt okozva a cikk szerzőjének). És persze Gaudí minden mennyiségben: Parc Güell, Casa Battló, és így tovább. Egy szélsőséges megfogalmazás szerint a katalán fővárosban csak az szép, amit Gaudí tervezett. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy a Sagrada Familia, melyet befejezetlen mesterműnek is szoktak titulálni, a tervek szerint hamarosan, akár 10-15 éven belül is elkészülhet. Létezik egy 2010-es befejezést vízionáló optimista forgatókönyv is, de az építkezés jelenlegi állását elnézve ez teljesen elképzelhetetlennek tűnik.
Több oka is van, hogy én mégis Madrid mellett teszem le a voksom. Egyrészt az emberek sokkal segítőkészebbek és barátságosabbak, Barcelonában sokan úgy viselkedtek, mintha a turisták nem a megélhetést, hanem egyfajta tehertételt jelentenének a számukra. Igaz, hozzá kell tenni, hogy ezzel az attitüddel Budapesten is gyakran találkozni. Futballszerető ember lévén állást kell foglalnom a Real Madrid vagy FC Barcelona kérdésben is, és én az előbbit preferálom, ez is nyomós indok. A fő ok, hogy Barcelona túlságosan a turistáknak szól, sokkal kevésbé találkozik az ember a helyi kultúrával, minden az odautazóknak és a látványnak szól, szemben Madriddal, amely jól láthatóan egy élő város, a maga összes szépségével és problémájával. Nyilvánvalóan sok Olvasó nem ért egyet a következő megállapítással, de én hasonlóképpen látom Prága és Budapest helyzetét, előbbi egy turistáknak szóló kirakatváros, utóbbi viszont a közép-európai Madrid...
Tehát mindenkinek, aki Spanyolországba szeretne utazni, javaslom, hogy ha egy szép várost szeretné látni, látogasson el Madridba!

Nincsenek megjegyzések: