kedd, május 09, 2006

Túl az ezrediken: jubilál a HavasPress

Ha valaki az oldal aljára lapoz, egy számlálót talál, amely február közepe óta méri a HavasPress Online látogatottságát. A legutóbbi hétvégén a szám átlépte az 1000-et, így ezt a postot ennek, illetve ehhez kapcsolódóan általánosan a blogolásnak szánom. Korábbi tervek szerint ez az írás már az 500. látogatónál megszületett volna, azonban az a kampány közepén történt, mikor a számos elemzés mellett nem jutott idő egy elméleti fejtegetésre.
Január végi indulása óta a HavasPress politikai és közéleti cikkeket, valamint rövid útleírásokat közöl, vagyis nem a személyes, hanem a tematikus blogok közé lehet sorolni. A HavasPress kifejezéssel sok Olvasóm már korábban is találkozhatott némileg más formában, így az oldal elindulásakor egyértelmű volt, hogy ezt a márkanevet építem tovább.
Sokak számára nem volt egyértelmű, de a cikkek szinte teljes mértékben én írom, még a hosszú elemzéseket sem más internetes felületekről vettem át. Ugyanakkor néhány esetben vendégszerzők cikkei is elérhetők voltak. Eddig összesen 55 írás (valamint a jelenleg infrastrukturális okokból szünetelő HavasGallery oldalain 13) jelent meg.
A visszajelzések és a látogatottsági adatok alapján a választási kampány idején volt a legnépszerűbb az oldal, ez természetes, hiszen az elmúlt időszakban ez volt az embereket leginkább érdeklő esemény, nyilvánvaló volt, hogy egy frissen induló blognak a felmerülő igényeket kell kiszolgálnia.
A HavasPress indulása után röviddel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is elkezdte írni webnaplóját, melynek induló bejegyzésében úgy fogalmazott: azóta blogolok, mióta politikus vagyok. Nos, e cikk szerzője egyelőre nem politikus, de blogol, és azt gondolom, hogy a kormányfő téved, mert egészen más egy élménybeszámoló vagy egy szimpla beszélgetés, mint amikor összeszedetten leírja a gondolatait a világ dolgairól. A közügyek iránt érdeklődő emberként természetes, hogy eddig is rendszeresen kifejtettem a véleményem, amikor azonban egy elemzésben kell érveket gyűjteni és azokat logikusan rendszerezve, lehetőleg olvasmányos stílusban megírni, az teljesen más jellegű felkészültséget igényel. Azonban ha valaki elkezdi, akkor könnyen már-már szenvedélyévé válhat a blogolás, legalábbis én ennek tudom be, hogy gyakran gyűjtök érdekes témákat, melyekkel a későbbiekben foglalkoznék egy bejegyzésben. Hogy mindezt alátámasszam, néhány ötlet, melyekre már régebb óta készülök: a cserediákok és a vallás, a multicégek kiválasztási rendszere, a lengyel és a magyar politikai jobboldal összehasonlítása, stb. Persze, a viágban zajló változások miatt lehet, hogy ezek végül nem valósulnak meg.
A visszajelzések vegyesek és egymásnak ellentmondóak. Volt, aki szerint túl radikális véleményeket fogalmaztam meg, más szerint éppen ellenkezőleg, láthatóan igyekszem visszafogottan fogalmazni, és volt, aki kiolvasta egy-egy politikus iránt érzett ellenszenvemet. Ez utóbbit sajnálom, mert mindvégig igyekeztem objektív lenni, bár kétségtelen, hogy ez nem mindig sikerült.
Mi a HavasPress célja? Úgy érzem, hogy a tények tisztelete nem érvényesül megfelelően a hazai közéletben, így igyekszem a magam eszközeivel ezen változtatni, vagy hogy a Népszabadság korábbi reklámszlogenjét idézzem: a tájékozottság magabiztossá tesz. Én ebben hiszek, így cikkeimben megpróbálok olyan információkat közölni, melyekhez az Olvasók enélkül nem jutnának hozzá. A városokról szóló leírások, a kampányelemzések és a többi bejegyzés is egyfajta ismeretátadást próbál megvalósítani. Ha nem hangzik túl nagyképűen, akkor ez volna az én ars poeticám, valamint a blogom küldetése.
Ami a jövőt illeti, több lehetőség is kínálkozik a továbblépésre, ezek egyelőre kialakítási stádiumban vannak, így további részletekkel majd csak a későbbiekben szolgálhatok. Ahogy eddig is, örömmel várom az Olvasók hozzászólásait, kritikai észrevételeit és ötleteit!

1 megjegyzés:

obinándi írta...

Szerintem is. Seggig érő hajat, és kis kecskeszakállat kellene hordania. Akkor végre felvehetné az Akela feliratú fekete kapucnis pulcsiját is...