péntek, április 28, 2006

Ki ne legyen pénzügyminiszter?

Zajlanak a Balaton mellett a koalíciós egyeztetések, amikről a helyszínen tartózkodó újságírók sem tudtak meg semmi különlegeset. Először a programban kell megegyezniük, legalábbis Gyurcsány Ferenc ezt nyilatkozta korábban. Kíváncsian várjuk, hogy mely reformokra fognak sort keríteni, az mindenesetre jó jel, hogy (a HavasPress után) egyre többen szólítják fel az új kormányt, hogy hajtsa végre a szükséges lépéseket. Csak a szakpolitikai elemek után kerülnek szóba a miniszterjelöltek és a további pozíciók, mai bejegyzésemben mégis az egyik bársonyszék esélyeséről szólok.
Elég sok találgatás látott napvilágot arról, hogy ki melyik tárcát kapja. A pénzügyminiszterről eddig nagyjából azt lehetett tudni, hogy a kormányfő nem tervez változtatást ezen a poszton. Ez azt jelentené, hogy továbbra is Veres János tölti be ezt a posztot, amivel kapcsolatban elvi fenntartásaim vannak.
Nem a teljesítményét kívánom értékelni, azzal kapcsolatban csak egy minisztériumi dolgozó fórumhozzászólását ajánlom mindenkinek. Ennek lényege, hogy az üzleti ügyeivel foglalkozó Veres helyett Katona Tamás államtitkár irányít és az ő nevéhez fűződnek bizonyos botrányos esetek (pl. ÁFA-visszatartás). Ami viszont egyértelműen elítélendő, az a pénzügyminiszter egyik (nem nyilvános) kijelentése a két forduló között. Egy rövid idézet:
Azért fogalmaztam ilyen egyértelműen mert nagyon szerettem volna, hogy mindenki számára világos legyen... Az eredmény fogja eldönteni azt, hogy ennek a térségnek milyen módon tudunk segíteni a következő négy évben.
Ezek azok a mondatok, melyekre semmi szükség nincsen egy demokratikus államban. Ha valaki számára nem lenne egyértelmű, hogy az "eredmény" kifejezés alatt az adott körzet győztesének kilétére gondolt, de ezt ugyanebben a beszédben még explicitebben is kifejezte.
Fenyegetés, zsarolás? Nem, jogilag biztosan nem. Politikailag még igaz is lehet, hiszen most egy szabolcsi (ott hangoztak el az idézett mondatok) MSZP-s képviselőnek tényleg nagyobb az alkuereje, mint egy Fideszesnek. Azonban mikor a köztársaság védelmében tömeggyűlést hívnak össze, akkor szükséges az ilyen letűnt időket idéző mondatok ellen is felszólalni. Olyan országban szeretnénk élni, ahol a fejlesztési döntések (vagyis az EU-s pénzek) meghatározó tényezője a körzeti győztes párttagkönyve lesz?
Én nem.
Ennek megfelelően most, az új kormány megalakulásakor kérem és felszólítom Gyurcsány Ferencet, valamint a koalíciós pártok vezetőit, hogy az egyik legfontosabb miniszteri posztra ne jelöljék Veres Jánost!

Nincsenek megjegyzések: