vasárnap, április 09, 2006

Mese a kampánycsendről

Péntek éjfél óta kampánycsend van érvényben, ahogy azt nyilván sokan tapasztalják is. Ezzel kapcsolatban egy kis amatőr jogászkodás következik, melynek talán sokak számára meglepő vége lesz. Ebben a bejegyzésben a korábban általam is jegyzett beadványt és az OVB határozatát is magyarázom.
Tehát a törvény szerint "a szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos", és ennek megsértése akkor következik be, ha valaki a választópolgárok választói akaratát befolyásolja. Néhány példa is szerepel a törvényben, így ingyenes szolgáltatásnyújtás, ajándékátadás, plakátkihelyezés, illetve "a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton". Ez a 41. §, amire a későbbiekben még visszatérek.
Szóval a mi korábban már közölt beadványunk arra épített, hogy a törvény szerint a szavazás napja az a nap, amikor szavazunk (ez elég logikusnak tűnő állítás), így a külföldön szavazók számára a múlt hétvégén kellett volna kampánycsendet tartani. Ez nem történt meg (hiszen pl. nagygyűlések is voltak, melyeket élőben lehetett követni interneten), ezért támadtuk meg a választást.
Sejtettük, hogy el fogják utasítani, hiszen beláthatatlan következményekkel járt volna, ha helyt adnak a kifogásnak, de az indoklásuk meglepően egyszerű és nem biztos, hogy jogilag helytálló. Azt írják, hogy kampánycsendre vonatkozó rendelkezés (az a bizonyos 41. §) csak a magyarországi szavazással kapcsolatban értelmezhető. Ez nem derül ki a törvényből, ezért éreztük cinikusnak az indoklást. Ennek egyetlen oka lehet, amire nem gondoltunk eredetileg, hogy a törvény területi hatálya Magyarország. Ha ez így van, akkor egy amerikai szerverre Spanyolországból feltöltött bejegyzés sem sértheti a kampánycsendet.
Ennek megfelelően engem a választási törvény nem korlátoz, így nyugodtan írhatok bármiről és ezt meg is teszem.
Tehát mégegyszer kérnek mindenkit, hogy menjen el szavazni és ha lehetőség szerint a kisebb pártokat támogassa legalábbis a listás szavazataival, mert véleményem szerint ez szolgálja az ország érdekeit. Sólyom László is ezt hangsúlyozta szombati beszédében, mármint a részvétel fontosságát.
A pénteki elemzésemhez néhány gondolatot hozzáfűznék. A 100 ezer forintos minimálbér ötletét Orbán Viktor vetette fel, ezzel véve át Thürmer Gyula egyik választási ígéretét (amely talán a legkevésbé komolytalan az összes közül, bár megvalósítása nehézkes és sokaknak fájdalmas volna). Erre a vita győztesének is nevezhető Dávid Ibolya csődbe jutó kisvállalkozások tömegét vízionálta, némileg jogosan, hiszen egy ilyen lépés nem nevezhető foglalkoztatottság-növelő intézkedésnek, és súlyos terheket róna egyes cégekre.
Ha valaki a fenti információkat a saját választói akaratának befolyásolására alkalmasnak találta, nyomatékosan kérem, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket és nyújtson be kifogást az OVB-nél! Ezzel a választási törvény hibáinak kijavítását is elősegíti.

Nincsenek megjegyzések: