hétfő, április 10, 2006

Választott az ország: gyorselemzés

A választópolgárok több mint kétharmada elment szavazni, ez nagyon jó, bár kissé alacsonyabb, mint 4 évvel ezelőtt és végül is 4 párt lépte át az 5 százalékos küszöböt. Ennek megfelelően a mostani fordulónak 3 győztese és 1 vesztese van véleményem szerint. Először is a szocialista párt, amiért több mint 1 százalék előnnyel a legtöbb szavazatot kapta, ők a hagyományos értelemben vett győztesek. Azonban minden dícséretet megérdemel az SZDSZ, amely jelentősen javítani tudott 2002-höz képest és közel 6,4 százalékot szerzett, valamint a szinte mindenkinek meglepetést okozó MDF, amely ha csak hajszálnyival is, de bejutott a parlamentbe. Ha valaki a részletes eredmények iránt érdeklődik, ajánlom az OVB honlapját. Ebben a bejegyzésben a második fordulóra vonatkozó gyorselemzésemet közlöm.
109 körzet maradt állva, a legtöbb Budapesten (20) és Pest megyében (15), a legkevesebb Csongrádban (2) és Vasban (1). Az összes körzet eredményét átnéztem szakértő kollégám segítségével és ezek alapján a következőkre jutottunk:
Budapesten 16 körzetben koalíciós győzelmet várunk, 4 helyen a Fidesz jelöltje fog bejutni. Utóbbiak: Nagy Gábor Tamás, Balsai István, Deák András és Pokorni Zoltán. Ez azt jelenti, hogy megítélésünk szerint sok körzetben fordítanak a koalíciós jelöltek a visszalépések után.
Baranyában 2-2 MSZP-s és fideszes jelölt fog bejutni, Bókay Endre és Paizs József az egyik, Hargitai János és Kékkői Zoltán a másik oldalon.
Bács-Kiskunban 2 koalíciós és 4 jobboldali körzet mellett a kecskeméti 1. választókörzetet túl szorosnak ítéltük, itt a Balogy László-Nyitray András párharc kimenetele bizonytalan. A 2 koalíciós jelölt, aki vélhetően nyerni fog: Szécsi Gábor kecskeméti polgármester és Garai István Levente (ő Endre Sándor ellen fog fordítani Kiskunfélegyházán).
Békés megyében nehéz határozottan állást foglalni, 2 baloldali és 1 fideszes befutó mellett 3 körzetben nagyon szoros lesz a végeredmény. A békéscsabai, gyulai és orosházi körzetek bizonytalanok (egy gyulai informátorom szerint abban a körzetben kiváló esélyei vannak a gyulai illetőségű szocialista jelöltnek a sarkadi riválissal szemben, mert a helyi kötődés sokat számít és a versenyből kiesők is Gyuláról származnak). Erdős Norbert a békési körzetben szerzi meg a jobboldalnak a mandátumot, míg Karsai József és Veress József az MSZP frakcióba vált "belépőt".
Borsodban sok körzet már eldőlt, a maradékból Sátoraljaújhelyen Hörcsik Richárd fideszes, Szerencsen Szabó György szocialista jelölt nyer, míg az edelényi körzet bizonytalan (Gúr Nándor-Molnár Oszkár).
Csongrádban a második fordulóban két jobboldali befutót várunk, Szegeden Balogh László fordít Sándor Klára ellen, míg Hódmezővásárhelyen Lázár János szerzi meg a mandátumot.
Fejér megyében 2 szocialista és 3 fideszes győzelmet prognosztizálunk. Dunaújvárosban Kálmán András, Gárdonyban Ecsődi László szerez mandátumot az MSZP-nek, míg Gógl Árpád, Lengyel Zoltán és Kelemen András a Fidesznek.
Győr-Moson-Sopron megyében 2 biztos jobboldali befutó (Szakács Imre és Firtl Mátyás) mellett 2 bizonytalan körzet is van, a győri 3. számú, ahol Szijjártó Péter ellenfele Balogh László polgármester, illetve Mosonmagyaróváron Tóth Tiborné (MSZP) riválisa Pap János.
Hajdú-Biharban 2-2 szocialista (Tóth József, Gyula Ferencné) és fideszes (Tasó László, Kiss Attila) mellett a püspökladányi körzet bizonytalan.
Heves megye egyértelműen "piros", ott ugyanis az összes körzetben szocialista győzelem várható.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3 szocialista (Gedei József, Botka Lajosné, Iváncsik Imre) mellett 2 "billegő" körzet, mindkettőben a baloldal tűnik esélyesebbnek, vagyis Szekeres Imre és Herbály Imre.
Komárom-Esztergom megyében mindhárom körzetben az MSZP-s jelölt győzelme valószínűsíthető, vagyis Tatai-Tóth András (ő fordít Michl József ellen), Zatykó János és Tittmann János.
Nógrádban döntetlen várható, vagyis Boldvai László és Juhász Gábor révén két mandátumot szereznek a szocialisták és Nagy Andor és Balla Mihály révén ugyanennyit a Fidesz.
Pest megyében Harrach Péter, Gémesi György, Czerván György, Gulyás Dénes, Hadházy Sándor, Földi László és Czira Szabolcs révén a Fidesz szerez további 7 mandátumot, Bóth János, Tóth András, Jánosi György, Keller László, Varju László (vagy Kuncze Gábor?) és Végh Tibor a koalíciós pártok frakcióiba ülhet, míg Monor és Aszód billegő.
Somogyban Kolber István (MSZP) mellett két fideszes, Gruber Attila és Móring József nyer, míg a nagyatádi körzetben várhatóan a Somogyért Egyesület jelöltje, Gyenesei István lehet az egyetlen független képviselő az Országgyűlésben.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a még eldöntetlen helyeken véleményünk szerint igazságosan megosztoznak a "nagyok", vagyis 3-3 MSZP-s (Gazda László, Veres János, Szép Béla) és jobboldali (Fülöp István, Tilki Attila és Tóth András vagy az MDF-es Juhász Zoltán) képviselő lesz.
Tolnában Tóth Gyula révén a szocialisták jutnak mandátumhoz, míg Tóth Ferenc és Hirt Ferenc a Fidesz padsoraiban foglal majd helyet. A szekszárdi körzet bizonytalan.
Vas megyében a két szombathelyi körzet kiadó még, az egyikben Hankó-Faragó Miklós (SZDSZ-MSZP), a másikban Hende Csaba (Fidesz) fog nyerni.
Veszprém megyében a szocialista Deák Istvánné és Pál Béla mellett a fideszes Horváth Balázs jut mandátumhoz, míg az ajkai körzet bizonytalan.
Zalában Göndör István továbbra is a szocialista frakció tagja lesz, míg Gyimesi Endre és Vígh László a jobboldal nagyobbik pártjának mandátumait szaporítja.
Számításaink szerint ez összesen 54 MSZP-s, 41 fideszes biztos bejutót jelent, van továbbá 1 körzet, ahol a Somogyért Egyesület jelöltje nyer, és összesen 14 körzetre lehet ráaggatni az amerikai elnökválasztásról ismert "too close to call"-cimkét.
Ha bármilyen jelentős fordulat következne be valamely körzetben, a HavasPress természetesen beszámol róla.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Büszke vagyok Rád, szép elemzés. Megnyugtató, hogy bár egész más módszertannal, de mi is hasonlóra jutottunk:

http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=11340

Robi

obinándi írta...

Megtámadtad az LB-n az OVB döntését?