vasárnap, április 02, 2006

Kampánycsendsértés?

Megkezdődtek az országgyűlési választások - legalábbis a külföldön szavazók számára. Ez a szerzőt is érinti és ennek kapcsán egy érdekes problémára lettünk figyelmesek. A törvény nem pontosan fogalmaz a kampánycsend fogalmát illetően, így ha az értelmezésünk helyes, akkor a hétvégén minden médium és párt, amelyik az interneten új hírt tett fel, megsértette a külképviseleten szavazók kampánycsendjét.
A kérdés tisztázására kifogást nyújtottunk be az Országos Választási Bizottsághoz, melynek szövege itt olvasható. A válaszról természetesen első kézből értesülhetnek a HavasPress Online olvasói.

Kifogás

A fent jelzett benyújtók az Országos Választási Bizottsághoz kifogást nyújtanak be a választási eljárásról szóló, 1997. évi C. törvény 40. § megsértése okán.


Indokolás


Az említett jogszabály 40. § (1) alapján a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart. A (2) szerint a szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos, ugyanis ez idő alatt a törvény megfogalmazása alapján kampánycsend van.

A kifogás benyújtói kérelmezték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, így választójogukat a 1997. évi C. törvény 20/A. § alapján a brüsszeli külképviseleten fogják gyakorolni, melyre a 3/2006 (I. 19.) BM rendelet 5. § (2) szerint 2006. április 2-án van mód. A választási eljárásról szóló tv. 61. § (1) kimondja, hogy szavazni a szavazás napján 6 órától 19 óráig lehet. Márpedig esetünkben ez azt jelenti, hogy a szavazás napja 2006. április 2-a. Így, ha bármely, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk [1997. évi C. tv., 41. §] érnek minket 2006. április 1-jén 0 órától április 2-án 19 óráig, az véleményünk szerint a fentebb említett rendelkezések alapján kimeríti a kampánycsend megsértésének fogalmát és a választási eljárás alapelveibe [1997. évi C. tv., 3. §} ütközik.

Az általunk vélt bizonyítékok:

Fidesz-Magyar Polgári Szövetség: a www.fidesz.hu címen, hírek menüpont: „ A Fidesz 2002 óta mindig nyer”, kelt: 2006. április 1.

Magyar Demokrata Fórum: a www.mdf.hu címen, hírek menüpontban: „Gyurcsány Ferenc nem szólt a korrupcióról és a középosztályról”, kelt: 2006. április 1.

Magyar Szocialista Párt: a www.mszp.hu portálon, a hírek menüpontban: „Több mint háromszázezren voltak”, kelt: 2006. április 1.

Szabad Demokraták Szövetsége – Magyar Liberális Párt: www.szdsz.hu címen, a hírek menüpontban: „Petárdával próbálták ijesztgetni a liberálisokat”, kelt: 2006. április 1.


Felhívnánk figyelmüket az Országos Választási Bizottság 142/2006 (III. 31.) határozatára, amely megállapítja, „hogy Mikola István 2006. március 19-én a Fidesz-MPSZ kongresszusán tett, a Hír Televízió által élő műsorban közvetített kijelentéseivel megsértette a szentendrei időközi polgármester-választás kampánycsendjét és megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárás alapelvét”. Jelentős hasonlóságokat véltünk felfedezni ezen megállapítás és a benyújtott kifogásunk között.


Megjegyzés


A kifogás benyújtásának célja, hogy felhívjuk a figyelmet a választási eljárásról szóló törvény hiányosságaira és esetenkénti konzisztenciahiányára. A bizonyítékainkat szándékosan a négy parlamenti pártra fogalmaztuk meg, de a kampánycsend megsértése fennállhat az összes olyan párt és médium esetében, melyek a külképviseleteken szavazó állampolgárok befolyásolására alkalmas információkat közölnek, például internet, televízió, külföldön is megjelenő nyomtatott sajtó.


Louvain-la-Neuve (Belgium), 2006. április 2.

1 megjegyzés:

obinándi írta...

Ez tetszik!