péntek, március 31, 2006

Fővárosi párharcok

Hétvégén megkezdődik a szavazás, e cikk szerzője is érintett. Újabb közvéleménykutatási adatokat éjféltől nem lehet nyilvánosságra hozni, ennél a passzusnál nagyobb ostobaság csak a kampánycsend fogalma, amely nehezen értelmezhető, szubjektív és betarthatatlan. Úgy tűnik, kezd érdekessé válni a kampány, ennek ékes példája lesz a hétvégi gyűléssorozat, remélhetőleg terrorcselekmények nélkül. Ebben a bejegyzésben néhány érdekesebb párharcra, körzetre szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig először a fővárosból, ott ugyanis annyiban más a helyzet, hogy nem csak a két nagy jelöltjei élveznek számottevő támogatottságot.
Első-második kerület: Kóka János - Nagy Gábor Tamás (Fidesz). Miután a szocialista jelölt visszalépett, akár az is előfordulhat, hogy Kóka megnyeri ezt a híresen jobboldali körzetet, a polgármesterrel szemben. 4 éve Nagy legyőzte Mécs Imrét, de elég szoros volt. Erre érdemes lesz figyelni, már 9-én is.
Második kerület: itt 4 éve MDF-esként Balsai nyert, most Fidesz-jelölt, és ebben a körzetben az a különleges, hogy minden párt viszonylag neves emberrel nevezett. Horváth Csaba jelenlegi polgármester a szocialista, Póta Gyula korábbi kerületvezető a liberális induló, míg az MDF Almássy Kornél, a Harmadik Út Balczó Zoltán személyében pártalelnököt jelöl. Persze a vége egy éles Balsai-Horváth meccs lesz.
Ötödik kerület. Rogán Antal, Steiner Pál, Pető Iván. Ha mindhárman indulnának 23-án is, akkor Rogán nyerne, viszont a koalíciós pártok gyengébb jelöltje visszalép, így végül a belvárost is besöprik, bár ez nem meglepő annak fényében, hogy Orbán szinte feladta Budapestet és vidékre koncentrál. Mindenesetre itt is nagyágyúk küzdelme várható.
Tizenegyedik kerület, 15. választókörzet: még Dávid Ibolya körzete olyan, ahol MDF-es jelölt győzelmi esélyekkel indul. Itt Csapody Miklós nyerhet, fideszes ellenfele a kevésbé ismert Deák András, a szabaddemokraták Lakos Imrét indítják (Demszky egyik jobbkeze, helyi alpolgármester), míg az MSZP Szabó Vilmostól várhatja, hogy nevető harmadikként megveri a két jobboldali jelöltet. Ha bármelyik visszalép, akkor a versenyben maradóé a mandátum, de az MDF-Fidesz viszony nem éppen ideális.
Továbbra is Újbuda, de a 17. választókerület. Itt az a furcsa, hogy a Fidesz és az SZDSZ is neves városházi politikust indít, Kupper és Bőhm is a fővárosi közgyűlésben frakcióvezető, a két Andrást mégis le fogja győzni a kevésbé ismert szocialista Józsa István.
14. kerület: két miniszter, Baráth Etele (MSZP) és Magyar Bálint (SZDSZ), továbbá Rátonyi Gábor (Fidesz), érdekes körzet, ráadásul mindkét kormánypárti jelölt a választások után elveszíti bársonyszékét, függetlenül a győztes kilététől.
A csepeli 30-as körzet sima ügy lesz Podolák Györgynek (MSZP), de itt indul Thürmer Gyula (a Munkáspárt elnöke) és Bauer Tamás (az SZDSZ nagyon aktív figurája) is, ennek ellenére ez a mandátum minden bizonnyal már 9-én eldől, a fideszes Horváth József sem zavar majd sok vizet.
Ez a lista szubjektív, lehet, hogy néhány fontos, meglepetéssel kecsegtető körzetet nem vettem észre, mindenesetre ahogy átfutottam a jelölteket az volt az érzésem, mintha a Fidesz a következő választásra készülni és most kezdi el "felépíteni" az indulókat, ugyanis nagyon sok , a nagyközönség számára ismeretlen embert indítottak. Aztán persze lehet, hogy helyben nagyon népszerű emberekről van szó, akik rácáfolnak a papírformára.
Legkésőbb április 23-án (vagy utána pár nappal) meglátjuk!

1 megjegyzés:

HavasPress írta...

Szia Dénes!

Naná, hogy van, több is mint gondolnád.
Elkezdek szállást nézegetni Horvátországban, de egy-két otthoni szervező is kéne.
A választási tippjeim hamarosan a blogon...
Te mikor frissíted a blogod?