szerda, március 08, 2006

Európai Parlament

Ma Brüsszelben, az Európai Parlament épületében jártunk, magyarok és külföldiek egyaránt. Az épület hatalmas, az ott dolgozók elmondása szerint egy kis városként is felfogható, rengeteg üzlettel, sportlétesítménnyel.
A parlamenti látogatást az Európai Szocialisták Pártja egyik magyar alkalmazottja szervezte, ezúton is köszönet érte! Első meglepetés a magyarok létszáma. Lépten-nyomon magyarul beszélőket lehetett hallani és az volt az ember érzése, hogy ebben az épületben kizárólag a honfitársaink dolgoznak.
A következő fontos tanulság: a hatékonyságon jelentősen csiszolni kell még. Az EP plenáris ülései Strasbourgban, a bizottsági és frakcióülések Brüsszelben, míg egyes további funkciók Luxemburgban vannak. Ennek tradícionális és egyéb mérsékelten racionális okai vannak, következménye pedig a pazarlás. Remélhetőleg valamikor változik ez a helyzet, hiszen ez sem az alkalmazottaknak, sem a képviselőknek, sem pedig az adófizetőknek nem ideális állapot.
Harmadik tanulság: AKG-sok mindenhol vannak és ez alól az EP ebédlője sem kivétel, sőt, ma igen jelentős számban voltak jelen.
Független források megerősítették, hogy a magyar képviselők tényleg elismert, komoly munkát végző politikusok, akik megbecsült tagjai a világ egyik legnépesebb parlamentjének. Ennek talán az lehet az oka, hogy ha valami fontos kérdés van, akkor a különböző politikai oldalon állók leülnek egymással a Mickey Mouse becenévre hallgató kávézóban és megtárgyalják, hogy ki hány szavazatot tud összeszedni a saját frakciójában.
Ha ez tényleg így zajlik, akkor: csak így tovább!

Nincsenek megjegyzések: