péntek, március 03, 2006

Magyar nemzeti karakter?

Nyilván sokakhoz eljutott a hír, hogy Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára, az SZDSZ Somogy megyei képviselőjelöltje blogot indított. Szíve joga, jelen állás az idei kampányban erőteljesen megjelent ez a megnyilvánulási forma is, gondoljunk csak Gyurcsány Ferencére, vagy a Népszava kezdeményezésére, ahol 3 párt egy-egy képviselője írja meg, hogyan is éli meg a kampányt.
Azonban a Csepeli-féle blog több szempontból is kiemelkedik a mezőnyből, igaz, meglehetősen kétes a dicsőség. Formailag, design tekintetében mintha egy pár évet lemaradt volna a szerkesztő, de ennél sokkal komolyabb probléma, hogy az államtitkár teljes szereptévesztésben van. Az első postra érkező reakciókat (melyek nem voltak különösebben durvák) sértődéssel fogadta és "megfenyegette" olvasóit, hogy befejezi a blogolást. Ez egyrészt az ilyen jellegű fórumok teljesen téves felfogását jelenti, arról nem beszélve, hogy politikusként (bíróságok is kimondták) az átlagosnál többet kell elviselnie kritikából, személyeskedésből. Megjegyezném, elég furcsa egy liberális politikustól, hogy a szólásszabadság ennyire zavaró a számára. Mindenesetre ez csak egy apróság, ha nincs kedve, akkor ne írjon többet, bár azt gondoltam, hogy az informatikai minisztérium egyik vezetőjeként nagyjából ismeri az internetet. Talán mégsem...
Viszont amit március 2-án írt, azzal igenis érdemes foglalkozni. Az Index is idéz a bejegyzésből, melyben azt írja, hogy "pesszimizmus, ongyulolet, kishituseg, irigyseg, felelosseg elharitasa, otlettelenseg es fantaziatlansag jellemzi a dominans magyar nemzeti karaktert". Mindezt - állítása szerint - egy amerikai egyetemen is előadja. Azt hiszem, sok honfitársam nevében kikérem magamnak, hogy valaki az óceán túlpartján rontsa az ország és az itt élők hírnevét, ráadásul megítélésem szerint igazságtalanul. A fenti jellemzők között találunk jól ismert sztereotípiákat, melyeket akár igazolhatnak is felmérések és a szerző tapasztalatai szerint is léteznek, gondolok itt főleg a pesszimizmusra. Azonban az ötlettelenség-fantáziátlanság párosra elég sok kézenfekvő cáfolatot lehetne sorolni.
Kérdésem, miért általánosít a képviselőjelölt úr? Mennyiben más ez, mintha azt mondaná, a magyarok tolvajok? És ha kicseréljük egy másik népcsoportra, akkor már meg is érkeztünk egy nettó rasszista kijelentéshez. Biztos, hogy egy szociálpszichológiai professzornak, nem mellesleg liberális politikusnak a magyar nemzeti karaktert (van ilyen egyáltalán?) a barbarizmushoz kell hasonlítania?
Kérem a Szabad Demokraták vezetőit, hogy határolódjanak el a fenti kijelentéstől!

1 megjegyzés:

obinándi írta...

Én hozzászólásként meg is kérdeztem tőle, hogy tudja-e, hogy az index.hu-n a hét leghülyébb magyarja szavazáson rendkívül előkelő helyet ért el, valamint további sok sikert kívántam neki.
Az a baj ezzel az egészel, hogy a kikiáltott elméletek visszahatnak a valóságra (reflexivitás elmélet - Soros). Főleg, ha az elméletet a futurizmus jellemzi, és ez esetben, ha jól emlékszem a szerző egy jelenleg is kialakulásban lévő új (de gyökerekkkel rendelkező) nemzeti karakterről beszél.