szombat, március 18, 2006

Ki él rosszabbul és miért?

A címre kattintva elérhető hír szerint a Fidesz kampánya hétfőtől új szakaszába lép, és elkezdenek pozitív üzeneteket reklámozni. Bár Navracsics Tibor (Orbán kabinetfőnöke) szerint megoldásokat javasolnak, a rendelkezésre álló információk alapján a fideszesek válasza minden problémára az, hogy "ingyenessé tesszük".
Azért ne bántsuk a pártot, amiért eddig negatív kampányt folytattak, hiszen program nélkül nehéz bármi előremutatót mondani.
Ebben a bejegyzésben a most záruló "Rosszabbul élünk, mint 4 éve" szlogenű kampányszakasszal foglalkozom. Az Index leírta, hogy mely statisztikák igazak és melyek nem (és megtették ugyanezt a szocialistákkal is), zömében nem, de a hangsúly mégsem ezen van. Van néhány ember, akit lefotóznak, mert rosszabbul él, mint 4 évvel ezelőtt (tegyük fel, hogy tényleg). Na és?
Az emberek öregebbek lettek 4 évvel, egyeseknek gyerekük született, mások elvesztették a munkahelyüket, megint mások újat szereztek. Van, aki leérettségizett, más megbukott a szigorlaton (esetleg mindkettő, 4 évbe belefér). Valakinek a kedvenc focicsapata megnyerte a bajnokságot, míg egy másiknak a csapata kiesett. Talán elhiszik az Olvasók, hogy még számtalan példát lehetne írni, de mindegyikben van valami közös: hogy jön ehhez a kormány, az állam? Közvetetten igen, néha még közvetlenül is, de butaság azt hinni, hogy bárkinek vagy bárminek komolyabb szerepe van az életünkben, mint nekünk.
Nem szabad hibáztatni a pártot, amelyik így reklámozza magát, mert kizárólag mi tehetünk róla. Ha minket meggyőz, hogy egy idős néni rosszabbul él, mint 4 éve, az MSZP-SZDSZ-kormány miatt, akkor megérdemeljük, hogy teljes foglalkoztatást és egyéb blődségeket ígérő populista bohóctársulat (egyesek szerint haramiakormány) vezesse az országot.
A mostani kormányt meg lehet buktatni, elég sok indokkal szolgált rá, ez kétségtelen. Lehet a Fideszre szavazni, sőt, lehet szimplán Orbán Viktor miatt rájuk szavazni, bár ez utóbbit némileg furcsállom. De azt gyerekes felelőtlenségnek tartom, ha valaki azt várja a párttól és vezetőjétől (akármelyik pártról legyen szó), hogy majd ő jobbá teszi az életét és megoldja a problémáit. Lehet, hogy valamit segít, sőt, bizonyos helyzetekben szükséges az állami segítség (pl. természeti katasztrófa, háború esetén), de aki csak az államtól várja a megoldást, az minden választás előtt kiplakátolhatja, hogy rosszabbul él, mint 4 éve.
John F. Kennedy 1961-ben a beiktatási beszédében azt mondta: ne azt kérdezd, mit tehet az ország érted - hanem azt, te mit tehetsz az országodért! Sajnos a köztársaságot szennyes ruhának tekintő metaforahuszár akkor még nem élt, így nyilván nem is képes felfogni, milyen felelőtlen dolog az embereket ködös és betarthatatlan ígéretekkel elkábítani, holott épp az ellenkezőjét kéne hirdetni, ahogy azt a tisztes európai konzervatívok teszik (lásd Merkel).
Az a magyar polgárok szerencséje, hogy Orbán esetleges győzelme után a "költségvetés a vártnál is katasztrófálisabb" állapotára hivatkozva (és ezzel egy cseppet sem túlozna) elhalasztaná a Kádár-érára hajazó ígéretek beváltását, így legalább nem roppanna szét a gazdaság.
Végül tisztelettel felhívom a nagyobbik ellenzéki párt "hadseregtábornokát", hogy a magyar választók nem gyerekek, akik felett atyáskodnia kell, így egyszer próbálja meg, hogy partnerként kezeli az embereket és nem próbálja átvenni a teljes irányítást az életük felett. Ha ez megvalósul, akkor 2010-ben elmondhatjuk: jobban élünk, mint 4 éve...

Nincsenek megjegyzések: