péntek, március 10, 2006

Számtanóra politikusoknak

Azzal eddig is tisztában voltam, hogy sokan elég nehezen igazodnak ki a különböző statisztikákban, kimutatásokban, de ezen a héten néhány politikus rendkívüli tehetségét bizonyította e téren is. A mai bejegyzés tehát erről szól, pedig a miniszterelnök nyugdíjasoknak tett ígérethalmaza (jubileumi nyugdíj, ingyenes utazás kibővítése) is megérne néhány sort, az ötleteit összekombinálva javaslom, hogy a 120. születésnapját elérő összes magyar nyugdíjas kapjon magánrepülőt az államtól. Maradjunk inkább a számoknál.
Van néhány politikus, aki már nem hisz a statisztikákban, így például nem engedi képernyőre azokat vagy ha egy korábban "baráti" kutatóintézet neki nem tetsző adatokat publikál, nemes egyszerűséggel rávágja, hogy mára elvesztették a hitelüket. Annyit azért a tévénézők nevében hadd jegyezzek meg, nem nagyon van olyan statisztika, amelyik unalmasabb lenne az egykori házelnök kommunikációs stílusánál.
Első lecke: ha a költségvetési hiány jelentős ("akár az év közepére is elérheti a GDP 10 százalékát") és ezt problémásnak látjuk, akkor a következő mondatunkban ne a bevételek jelentős csökkentéséről, valamint a kiadások növeléséről beszéljünk, mert ez így nem logikus!
Második: ha valamit sikeresen létrehoztunk évekkel ezelőtt (Diákhitel) és gyakorlatilag önfinanszírozóvá vált, akkor ne ígérjünk olyan változtatásokat, melyek az államot újabb költségekbe verik! A szerző korábban modellezte a magyar diákhitelrendszert, így bizton mondhatom, hogy közgazdaságilag aligha lenne fenntartható a maximális összeg jelentős megemelése.
Harmadik és egyben a legérdekesebb: tanítsuk meg Schmitt Pált számolni vagy legalábbis olyan papírokat tegyünk elé, amin értelmes számok vannak! A MOB-elnök már sokszor bizonyította, hogy nem a legkiválóbb koponyák közé tartozik, így hát a szövegíróinak kegyetlensége következtében legutóbb is mondott néhány sületlenséget. 400-450 ezer aktivistával kezdik el a mozgosító kampányt, legalábbis a párt alelnöke szerint. Nézzük, hogyan jött ez ki! Van 200-250 ezer polgári körös, nyilván mindegyik szabadidejében narancssárga kabátban járja majd az utcákat, beleértve a "fő" kör tagjait, Martonyitól Orbánig. Nyílt titok, hogy sok polgári kör inkább a Harmadik Út nevű formációt preferálja, hiszen a Fidesz nem elég radikális nekik (ez speciel pozitívum). 32600 párttag van, ehhez jön hozzá az a 90 ezer fő, amely a szövetség szatelitszervezeteinek taglétszáma. Ide tartozik a Fidelitas, a Nemzeti Fórum, a KDNP, a Vállalkozók Pártja, a Lungo Drom és a Kisgazda Polgári Egyesület, igen meglepő lenne, ha ezek a szervezetek átlag 15 ezres létszámmal bírnának, míg az "anyacég" 32 ezerrel...
Ezen kívül 100 ezren jelentkeztek önkéntesnek, az ő létszámukat eddig mindenki (Rogán és Schmitt is) 50 ezerre vagy inkább az alá tette, nyilván az elmúlt napokban sokan rájöttek, hogy milyen rosszul élnek, így ők is a változást fogják szorgalmazni 4000 forintos napidíjért.
Valahogy így jön ki Schmitt "doppingbotrány esetén lemondok" Pál 400 ezres aktivista tábora, talán szólni kéne neki az esetleges átfedésekről. Csak egy példa: a Formula-1 nézettsége évente 50-60 milliárd fő között mozog, ami a Föld lakosságának közel tízszerese. Az ufók biztos szeretik a Ferrarit...
És akkor egy Fidesz-plakátról: a "Rosszabbul élünk..." sorozat egyik darabja 700 ezer munkanélküliről szól, ami úgy jön össze, hogy a regisztrált munkanélküliek számához hozzáadják egy másik módszertan szerint állást keresőnek minősülők számát, noha itt is jelentős az átfedés.
Aki ostobaságokat mond, az magáról állít ki bizonyítványt, így Schmitt úr tovább folytathatja a megkezdett sorozatot, de aki érti a számokat és tudja használni, azt borzasztóan zavarja, ha valaki ennyire esetlenül szerepel a témában. Ezennel szépen kérném a nagyobbik ellenzéki párt kampányfőnökeit, hogy egy gyorstalpalóra küldjék el az emlegetett urat, mert egyelőre az a vicc jut róla az ember eszébe, amikor a tanár azt mondja: olyan rosszak lettek a dolgozatok, hogy az osztály 40 százaléka megbukott! Erre a hátsó sorból valaki: dehát nem is vagyunk annyian!
Ugye nem a fiatal Schmitt Pál volt az?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát, pedig kétszer is átszámoltam, úgyhogy biztos jó!

Palika