vasárnap, március 26, 2006

Luxemburg

Tegnap Luxemburgban voltam, így a választási kampány finiséhez közeledve egy rövid útleírással szolgálom ki a politika iránt kevésbé érdeklődő Olvasók kíváncsiságát.
Mindenekelőtt egy sztereotípiával számoljunk le: nem igaz, hogy a spanyolok mindig, mindenhonnan elkésnek. Az elmúlt hetekben előfordult, hogy a megbeszélt találkozókra kettős mércét alkalmaztunk és más időpontot jeleztünk a hispánoknak, olaszoknak, mint másoknak, de kijelenthető, hogy ennek a feltételezésnek nincs általánosítható alapja.
2 és fél órás az út vonattal Louvain-la-Neuve-ből Luxemburgba és 35 euróba kerül oda-vissza. Kivéve, ha a tárgyaló magyar, így ugyanis megoldható 19-ből is. Lényeg, hogy külön kell jegyet venni a határig és onnantól a célállomásig. A logikai magyarázatot nem kell keresni, ez Belgium.
A város elég kicsi, nagyon régi és a vártnál sokkal szebb. Ha igazak a magyarországi hírek, akkor otthon kommandósok figyelik a miniszterelnök közönségét. A miniállamban a kormányfő munkahelye elég egyszerűen megközelíthető, a szerző az ajtóig jutott. A hercegi palota már jobban védett, de mindenhol érezhető volt, hogy az elvetemült támadások nem túl jellemzőek az országban.
A bankok annál inkább. Nehéz végigmenni úgy egy utcán, hogy ne találjunk rá egy bankszékházra. Ezek főleg nem a mindenhol ismert óriáscégek (bár ilyenek is vannak), inkább kisebb privátbankok. Az ilyen vállalatok jellemzően nem spórolnak a székházukon, így a régi épületeket gyönyörűen felújították. Aki a közeljövőben nem tervez látogatást a törpeállamban, annak javaslom, hogy Budapest 5. kerületében sétálgasson, ahol némileg hasonló élményben lehet része.
Bár bizonyos szempontok alapján már a város jelentősebb pénzügyi központnak tekinthető, mint New York, ez egy szombat délutánon mindössze a drága autók nagy arányában érhető tetten. A város nagyon csendes és láthatóan jól szervezett.
Luxemburg egyben az Európai Unió egyik központja is, bár azok az épületek kevésbé érdekesek, miután nagyrészt éppen építik őket.
A város az Unesco Világörökség része, a tábla tanúsága szerint "az európai történelemben évszazadok óta betöltött jelentős szerepe miatt". Ez némileg elgondolkodtatott és miután sem én, sem útitársaim nem jöttek rá, mit is jelent ez, kérem a témakörben tájékozott Olvasókat, hogy a cikk kommentjében segítsenek, milyen jelentős szerepe volt Luxemburgnak a történelemben?
Fényképek itt.

Nincsenek megjegyzések: