szombat, március 18, 2006

Gyurcsány, az euró és a nép

A bejegyzés címére kattintva elolvasható a Világgazdaság interjúja Gyurcsány Ferenccel, melyben arról beszél, hogy az euró bevezetése "olyan kérdés, amelyről népszavazást kell kiírni". Szerencsére a kormányszóvivő már finomított, ő arról beszélt, hogy legfeljebb véleménynyilvánító referendumról lenne szó, de annak meg mi értelme van?
Nem akarok a demokrácia ellen beszélni, de mégis úgy vélem, hogy ez egy olyan bonyolult kérdés, amelyhez az átlagválasztó nem tud érdemben hozzászólni. Árfolyamkockázat csökken, önálló monetáris politika megszűnik: csak két jelentős következménye lenne a közös európai valutának, de vajon ki érti, miről van szó? Márpedig ilyen információk nélkül egy esetleges népszavazás előtti kampány fő csapásvonala a "meghal a forint" és az "EU meg a nagytőke a pénzünket is elveszi" lenne az ellenzők, és "európai pénz, európai életszínvonal" a támogatók oldalán.
A minél nagyobb legitimitás persze jó, így a népszavazás ötlete akár még támogatható is. Évekkel ezelőtt Svédországban az atomerőművek kapcsán tartott referendumon való részvételt egy, a témában tartott ingyenes gyorstalpaló képzés elvégzéséhez kötötték. Ott működött, lehet, hogy érdemes volna itthon is megpróbálkozni vele, mert alapvető makroökonómiai ismeretek nélkül nem lehet objektív és szakszerű véleményt nyilvánítani a kérdésben.
Az viszont, hogy a miniszterelnök a kampány közepén beszél róla, már egy kicsit aggasztó. Neki ugyanis komoly feladatai vannak, ugyanis ha elfogadjuk az ötletét, akkor az ő feladata, hogy 2008-ban szavazhassunk az euróról. Tehát előbb kezdjen el dolgozni, csökkentse le a hiányt és tegye rendbe a közpénzügyeket, majd utána lehet gondolkodni arról, hogy mi kerül az érmék hátoldalára és hogy mit szól a nép a forint lecseréléséhez.
Gyurcsány a saját blogbejegyzéseit úgy fejezi be, hogy "húzzunk bele". Nos, miniszterelnök úr: a 2010-es euróért tényleg bele kell húznunk!

Nincsenek megjegyzések: