péntek, március 24, 2006

A vöcsök Harmadik Útja és a Vezénylő Orvos

Ez a bejegyzés egy olyan emberről szól, aki nem érdemli meg, hogy újságok írjanak róla, hiszen szenilitása olyan szintre jutott, hogy lassan komolyan kezeltetni kéne. Addig is egy agonizáló pártocskát vezet, melyet a fiatal harcostársak hamarosan a saját szervezetükbe olvasztanak, hogy a - szerencsére - igen kisszámú radikális szavazónak ne kelljen ketté válnia. Ez volna ugye a Harmadik Út, amelynek országos listavezetője (a korábbi drámaíró, nevének közlésétől a jóízlés érdekében tekintsünk el) szánalmas kísérleteket tesz, hogy ne tűnjön el végleg a médiából. Ennek keretében olyan nyilatkozatokat tesz, melyek bizonyítják szellemi állapotát. Így többek között arról beszél, hogy a rendszerváltozáskor a halálbüntetést azért törölték el, mert féltek az akkori állami vezetők, hogy ők is erre a sorsra jutnak. Amit az illető nem is bánt volna, sőt, ha rajta múlik, ő felakasztotta volna őket, "mint a vöcsök".
A MIÉPtől egyébiránt április után elbúcsúzhatunk, nincs jövője a pártnak, a Jobbik sokkal profibban szervezett és jobban meg tudja szólítani a fiatalabbakat az egyébként szánalmasan demagóg nézeteivel.
Ami a Harmadik Út jövőbeni esélyeit illeti, erős kihívójuk akadt a nagyobbik ellenzéki párt miniszterelnökhelyettes-jelöltje személyében. Őt Mikola Istvánnak hívják, és az elmúlt szűk egy hét alatt bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan bármilyen felelősségteljes közfeladat ellátására. Először kezdte a határon túli magyaroknak adandó szavazati joggal és a 20 éves Orbán-uralommal (ezzel akar szavazatot gyűjteni?), majd utána úgy fogalmaz, hogy "a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát". Az idézetben különösen a menedzsment kifejezés imponáló, amely arra utal, hogy a Fidesz Rt. felügyelőbizottsága aktivizálta magát (ne felejtsük el Bagó képviselőjelölt szavait, mikor épp MDF-es riválisát zsarolgatta). De beszélt a szinglikről, a technozenéről, valamint belekötött még egy pár társadalmi csoportba.
Fontos leszögezni, nem feltételezem, hogy a Fidesz pártolta volna a Harmadik Úttal való közös hadműveletet a MSZP-s demonstrálókkal szemben. Ebben a cikkben csak két idősödő politikus végső bukása előtti szerencsétlen botorkálását próbáltam bemutatni, akinek tetszenek ezek a megnyilvánulások, bátran szavazzon rájuk, minden bizonnyal ez az utolsó választás, ahol még van párt, amelyik szerepet szán nekik.

Nincsenek megjegyzések: