kedd, március 28, 2006

Kampánybombák

Mit kezdjen az ember egy olyan hírrel, miszerint robbantással fenyegették meg a hétvégi pártgyűléseket, és ezt az információt a szlovák titkosszolgálat osztotta meg a magyarral? Először is ellenőrízni kell, hogy igaz-e. Pár évvel ezelőtt volt rá példa, hogy valaki hamisan vádolt egy csoportot terrortámadással napokkal a választások előtt és el is bukta azt (Aznar, Spanyolország). Egy kormányzatnak nem jön rosszul az olyan ügy, ahol bizonyítani tudja rátermettségét, nyugalmát és tettrekészségét (lásd még: Bush népszerűsége szeptember 11. után). Ezt a szcenáriót tegyük félre.
Általában az ilyen fenyegetések komolytalanok, de hiba lenne figyelmen kívül hagyni, hiszen akár százezrek is összegyűlhetnek a hétvégén. A hatóságok talán képesek kezelni egy ilyen szituációt, főleg, ha van előzetes információjuk még a feltételezett elkövetőkről is.
Újabb kérdés: vajon mi a célja a szlovák bűnözőknek? A "destabilizációs szándék" nehezen értelmezhető, és nem tartom valószínűnek, hogy szlovák szélsőségesek ilyen mértékű akcióra készülnének.
Mindenesetre a fenti kérdésekre a nyomozás adhat választ, ami jelenleg az ügyben elemezhető, az a pártok viselkedése. Ezt ugyanis - kampány lévén - nem lehet depolitizálni. E tekintetben nem értek egyet Kuncze Gáborral, mert ma minden, ami Magyarországon történik, politika is. Sőt, sajtóközleményével ő maga is kampánytémává tette az ügyet, melyben a józan gondolkodó szerepét vette fel, aki ráadásul tapasztalt is (részben ebbe bukott bele '98-ban).
Dávid Ibolya arról beszélt, hogy le kellene fújni a nagygyűléseket. Igaz, lépjünk még egyet vissza a demokráciától. Ahogy Bibó mondta: demokrata az, aki nem fél. Azt hiszem, ezért fizetünk adót, hogy az állam megvédjen bennünket. Ezt a kérdést Orbán Viktor is hozzám hasonlóan látja: nem enged a fenyegetésnek és ragaszkodik a szabadsághoz.
Gyurcsány Ferenc sokat nyerhet az ügyön, hiszen bizonyíthatja alkalmasságát a posztjára, viszont az a tény, hogy rögtön minden döntési jogkört magához vont, megítélésem szerint nem éppen a legdemokratikusabb eljárás.
Mindenesetre újabb értelmet nyert a szombati tüntetés célja, hiszen egy ilyen fenyegetés ellen tényleg fel kell lépni a köztársaság és a demokrácia védelmében. Eddig nem igazán értettem egyet az április elsejei szocialista nagygyűléssel, kicsit a 4 évvel ezelőtti Kövér-tüntetés szerencsétlen klónjának gondoltam, de most sajnálatos módon keletkezett alapja.

Nincsenek megjegyzések: