vasárnap, március 12, 2006

Zárt kapus MTK-meccs

A rendőrség nem engedélyezte, hogy a élvonalban szereplő MTK, Honvéd, Vasas és REAC nézőket engedjen be a stadionjába az úgynevezett fokozott kockázatú mérkőzésekre. A hétvégi fordulóban a Honvéd-Fehérvár és az MTK-DVSC találkozókat minősítették ilyennek, melyek közül előbbi a pálya használhatatlansága miatt elmaradt, utóbbira azonban sor került.
Ezzel a bejegyzéssel szándékosan vártam a mérkőzés végéig, hiszen bíztam benne, hogy van valaki akár a rendőrségen, akár a Ligában, aki képes gondolkodni és talál olyan megoldást, amely kevésbé rossz, mint az eredeti határozat. Nos, mivel ilyen ember nem volt, nézzük, kik a felelősei az ügynek!
Minden NB1-es csapatnak a szezon kezdete előtt be kellett szereznie a klublicencet, amelynek egyik feltétele a rendőrségi engedély a stadionra vonatkozóan. Csak úgy lehet a bajnokságban elindulni, hogy ezt megszerzi a csapat, vagyis a fent említettek mindegyike rendelkezett vele és ez a teljes évadra érvényes. Első kérdés, hogy a rendőrség akkor vajon miért nem fedezte fel a stadionok hibáit, hiszen nyilvánvalóan nem az elmúlt fél évben történt radikális állagromlás az oka a pályák betiltásának.
A következő érdekesség, hogy a stadionok tulajdonosa, például a Hungária körúti stadion esetében a magyar állam, vajon milyen alapon kér bérleti díjat egy rendeltetésszerű használatra alkalmatlan épületért. A Hidegkuti-stadion helyzete még bonyolultabb, mert kizárólag a használó korábbi tulajdonosának köszönhető, hogy nem dőlt még össze a létesítmény, ezt azonban a tulajdonos nem hajlandó elismerni.
Aki ismeri az említett pályát, az pontosan tudja, hogy egyrészt semmiféle atrocitás nem történt az elmúlt években (szemben néhány biztonságosnak minősített stadionnal), másrészt a kiemelt mérkőzésekre megfelelő eljárást alkalmaznak a két szurkolótábor elválasztására. Ezt a rendőröknek is tudniuk kéne, hiszen ők is komoly erőkkel jelen szoktak lenni.
Közhely, de a labdarúgás tényleg a nézőkért van és úgy nincs értelme meccset rendezni, ha senki nem lehet jelen. Ezért bíztam a futballvezetők józanságában, hiszen nincs rosszabb ellenreklám a reputációját már régen elvesztő magyar focinak, mint egy zárt kapus meccs élő közvetítése, azonban végül nem találtak módot a mérkőzés elhalasztására.
A HavasPresshez eljutott pletykák szerint a rendőrség szigorában közrejátszott egy bukott MLSZ-alelnök, Puhl Sándor közbenjárása, akinek e lépéssel az lehetett a célja, hogy megnehezítse az újdonsült elnök, Kisteleki István életét. Ezt minden bizonnyal nehéz lenne bizonyítani, mindenesetre a két úr viszonyát ismerve egyáltalán nem tűnik valószerűtlennek. Remélhetőleg ez nem igaz, csakhát olyan hirtelen jött a hatóság kemény fellépése...

Nincsenek megjegyzések: