vasárnap, március 19, 2006

Fidesz-program!

A mai kongresszuson kiosztották és az interneten is elérhetővé tették a Fidesz választási programját. Akit érdekel, a címre kattintva letöltheti a 40 oldalas kiadványt. Minden olyan választónak, aki a programok alapján szeretne pártot választani, 3 hete van, hogy az összes számottevő politikai tényező hosszabb-rövidebb programját átböngéssze. Most a Cselekvő Nemzet Programjának rövid elemzése következik a HavasPresstől.
Először is le kell szögeznem, hogy Orbán Viktornak igaza van. Sokat támadtam e blog hasábjain a korábbiakban, de a kongresszusi beszédében helyesen állította, hogy ezen a kiadványon meglátszik, nagyon sok ember munkája van benne. Bár a 3,2 millió talán túlzás, de ezt ugye a Kossuth téri tüntetés létszáma vagy Schmitt Pál becslései óta talán már meg sem kell említeni. Viszont nyilvánvaló, hogy számtalan ember elmondta vágyait, kívánalmait, majd ezeket összegyúrták, megformázták és narancssárga füzetecskében kiadták. Első olvasásra ugyanis ez nem több, mint egy álmokkal teli könyvecske, amelyet a jobb életre vágyakozóknak esti mese gyanánt fel lehet olvasni. Konzisztencia terén erős kihívásokkal küszködik a program és igen kegyetlen feladat volna megvalósíthatósági tanulmányt iratni az ígéretek kapcsán.
Szemezgessünk az érdekesebbek pontok közül!
  • "Célunk a teljes foglalkoztatottság." E téren előremutató lépés lehet a vattaállások ismételt bevezetése, netán a munkanélküliek kitoloncolása...
  • "Eurót 2010-ben!" 100 százalékig egyetértek, így legyen! (Zárójelben jegyzem meg: ehhez le kell csökkenteni a hiányt, ezt ne felejtse el senki.)
  • "A Fidesz megint új munkahelyeket teremt." Eddig a közigazgatás reformjáról és sokezer ember leépítéséről beszélt Matolcsy György, most akkor mégis inkább bővítik? Vagy ha egy cég felvesz valakit eladónak, azt is a Fidesz teremti?
  • "Folytatjuk az 1998-2002 közötti időszakban megkezdett autópálya-építést." Ehhez kormányra sem kell kerülniük, ha otthon ülnek és tévéznek 4 éven át, akkor már teljesítették ezt az ígéretet.
  • "Több diákhitel - alacsonyabb kamattal." Melynek forrása az állam részéről: több felvett hitel - magasabb kamattal.
  • "Hazahívjuk a külföldön tanuló és kutató fiatalokat." Érdeklődéssel várom a hívásukat! Ha kérhetem, a Deutsch Tamás-Schmitt Pál páros valamely tagjával beszélgetnék.
  • "Turizmus" Igen, ezt tényleg prioritásként lehet kezelni, de akkor ne aprózzuk el a támogatásokat mindenféle ágazatra.
  • "Összefogva a várossal megépítjük a 4-es metrót." Orbán Viktor szerint a metró a gazdag országoknak való. Hurrá, tehát akkor végre gazdagok vagyunk. De ez azt is jelenti, hogy jobban élünk, mint korábban, nem?
  • "Profi hadseregre van szükség." Hoppá, ezzel elkéstek, a sorozásnak vége, önkéntes és hivatásos a hadseregünk.
  • "Ingyenes utazás kismamáknak - és kispapáknak." Itt válik igazán abszurddá a dolog. Ha már itt tartunk: a névnaposoknak félárú vonatjegyet, a születésnaposoknak meg soron kívüli okmányirodai kiszolgálást!
  • "60 év felett térítésmentes gyógyszerellátás." Ez kicsit drága és nagyon felelőtlen dolog lenne.
  • "Új Nemzedék Párbeszéd: A fiatalok mondják meg, mi történjék velük." Igenis: most 3 jegyet szeretnék a foci-vb döntőjére.
  • "Erősebb fogyasztóvédelem, erősebb versenyhivatal." Ez jó, egyetértek.
  • "Több pénzt a gyógyításra." Itt egy jótanács a kampány további részére: a választók nehezen értik a GDP százalékait, így teljesen hatástalanul ígér el 3 százalékpontos emelést (kb. 800 milliárd forintot) a párt.
  • "Ingyenes és tartós tankönyvek." A Pokorni-Orbán konfliktus feloldása a program ezen pontjánál elolvasható.
Elsőre ennyit és egy mottó a végére: sosem hazudnak annyit, mint vadászat után, háború közben és választások előtt.

Nincsenek megjegyzések: